Сергей Станишев за резолюцията на ЕП: България има нов инструмент за натиск за Шенген

Сергей Станишев

С прилагането на един брутален двоен стандарт спрямо българските граждани на шенгенска граница се чувстваме като втора ръка граждани на ЕС. Вчера в дебатите казах много ясно - нека да не се прилагат двойни стандарти. Сега правителството има инструмент, за да окаже натиск върху Съвета. Това заяви лидерът на ПЕС Сергей Станишев по Канал 3 , след като Европейският парламент одобри доклада му за приемане на България и Румъния в Шенген с всички граници.

"Не е приемлив този двоен стандарт, защото в икономически план най-важна е сухопътната граница - там пътуват най-много стоки, знаете какви опашки се извиват към Гърция и румънската граница, това оскъпява нашия износ, оскъпява вноса, ощетява и потребителите у нас", каза Станишев, според когото "хвърлянето на един кокал не е достатъчно". "Не бива да ни третират с двоен стандарт, сега имаме нов инструмент за натиск върху съвета на Европа", добави той.

По думите на лидера на ПЕС България отдавна е изпълнила всички изисквания за Шенген. "Нищо не ни липсва, това е чисто политическа борба. Холандският премиер Рюте преди някоко месеца каза патетично тук - "споразумението, сделката трябва да се изпълнява". Каква сделка? Прави се една манипулация - България трябва да се научи със самочувствие да отстоява своите интереси и права, защото ако сам се унижаваш да те третират като втора ръка, тогава така ще продължи", изтъкна Сергей Станишев.

Според него Шенген е реалистичен за България през 2019 г., "сега правителството да направи дипломатическа офанзива, да намери достатъчно съюзници, има такива, и да окаже натиск", препоръча той на управляващите.

За отсъствието на лидера на БСП Корнелия Нинова на конгреса на европейските социалисти в Лисабон, където Станишев бе избран за трети мандат начело на ПЕС, той подхвърли с усмивка, че това не е повлияло на избора, след което добави: "В крайна сметка бе пропусната една възможност, лидерите трябва да говорят помежду си, хората трябва да я видят, да разговарят с нея. Защото важното са политиките, около които да се обедини семейството".

Изборът му начело на ПЕС Сергей Станишев определи като оценка за работата си, и посочи, че огромната подкрепа за него е и доверие, въпреки, че е трети мандат. "И е постижение, виждаме, че ситуацията в Европа е объркана, хората имат усещане за несигурност, че всичко се разпада, затова бе важен този конгрес", смята той.

За историка и политика Сергей Станишев в момента ЕС е изправен пред две заплахи: крайните националисти и статуквото в лицето на Европейската народна партия.

"Едната посока са крайните националисти, които казват, че (обединена) Европа е зло, че ние ще ви върнем към едно златно минало - каквото никога не е било, да се затворим. Другата посока е статуквото - Европейската народна партия, която доминира от 10 години. Те казват, че ще правят промяна - каква промяна? Сдайте властта!

Нашето послание в кампанията за европейските избори е битката с неравенството, превръщането на социалните ангажименти в европейски ангажимент", пожела Сергей Станишев.

"Ако хората са недоволни, най-вече в България, имат основание, защото чувстват огромното неравенство и несправедливост. Това става с конкретни политики. ЕС е приеман повече като агент на свободния пазар, ето това се стремим ние от ПЕС да променим", посочи лидерът на ПЕС, и добави: "Който прогнозира, че изборите са предрешени, дълбоко се лъже. Отворени са абсолютно като финал, много неща ще се случат!"

Станишев умело отклони въпроса дали ще бъде начело на листата за евроизборите. "Този въпрос не го адресирате правилно - номинациите в БСП започват през януари, определени са процедурите.

За мен е важно да бъда в европейския парламент, за нашето семейство е много важна връзката на партията с европейското семейство (на социалистите). Това, че съм в групата на социалистите тук, позволява да се изглаждат текущи неща, да не възникват напрежения, да не става така, че дясната ръка да не знае какво прави лявата".

Запитан дали управляващите в България ще завършат мандата си, Сергей Станишев отчете, че първата половина на годината е била успешна заради европредседателството.

"Никой не знае дали управляващите ще завършат мандата си, за тях първата част от годината бе успешна с председателството. Но втората половина на годината мина под знак на протести, а това значи, че има огромно натрупано напрежение в страната. Това положение не се потушава с даване на пари към едни или други - нужни са реформи, това, струва ми се, е дефицит. Трябва да го осъзнаят, ако искат да управляват. Виждам, че управлението губи посока и самите те произвеждат скандали", изрази своя поглед към събитията Станишев.

Той избягна и друг въпрос на Канал 3 - с коя партия БСП би се коалирала, за да управлява при евентуална победа в предсрочни избори. "Твърде далечен въпрос - това, което е факт, е че има някаква форма на паритет (между ГЕРБ и БСП), неуловима разлика в проучванията на социолозите.

Намирайки се в опозиция е златно време за една партия, време за мислене. Когато си в управлението всеки ден си в криза, има нещо случващо се, поглъща те тази рутина на управлението. В този смисъл "Визия за България" е стъпка напред, но има нужда от много дълбока работа, подготовка. За да се знае зад всеки лозунг от програмата какви действия стоят и с какъв финансов ресурс. Истината е, че към БСП хората са много по-критични и на нас нито една грешка не ни прощават - изпитвал съм го на собствен гръб", призна бившият премиер.

Бурните протести във Франция Сергей Станишев посреща с тревога, защото случващото се "допринася за общата нестабилност в Европа, но трябва политиците да разберат, че има огромен натрупан гняв, никой вече не вярва ва общи приказки, хората искат резултати, промяна", посочи той.

"Тази европейска идея трябва да се трансформира, и казах на конгреса в Лисабон, че за да бъдем убедителни, за да ни повярват, трябва да признаем нашите провали, грешките в миналото, защото през 90-те години, когато социалдемократите имаха 11 от 19 премиери (в ЕС), се пропуснаха много възможности Европа да стане по-социална и на европейско ниво. Прие се една мантра на неолибералите, че пазарът работи и регулира.

Във Франция виждаме израз на тези неравенства с богати градове, виждаме го и в България - София и провинцията, която запада, младите бягат. Това трябва да се промени. Част от политиките, наложени от Запада на Източна Европа, бяха също погрешни, защото направиха нашите икономики по-слаби", продължи той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика