На 8 април 2020 да почерпят

Лъвовете със съдбовно запознанство, Рибите да бъдат отговорни към семейните задължения – Дневният хороскоп на Алена

5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

Серпентинит: говорите ли змийски? Прилича на кожата на змия

Познат е от 5 хилядолетия

Благодатен е за обработка

Само вещици и магьосници могат да използват безнаказано могъщите сили на серпентинита. На обикновения човек той може да донесе грехопадение, гласи старинно суеверие. Серпентинитът е най-набеденият благороден минерал. Той не само предпазва от отрицателни енергии, но и привлича към нас положителните. Поредицата “Тайните на камъните” продължава със змийския камък.

Адам се протегнал бързо (за да не размисли), откъснал сочния плод и задъвкал блажено. Но, като видял Дядо Боже, от уплах се задавил и парченце от ябълката отхвърчало от устата му, паднало на земята и моментално се вкаменило. Така се появил първият серпентинит.

В Урал старите хора се смеят на тази легенда. От своите баби знаят, че техните баби са им разказвали вечер край бумтящата печка как Великата змия, която пази златото и скъпоценните камъни на уралските планини, периодически си сменя кожата. И когато падне старата кожа, тя се вкаменява и се превръща в серпентинит или на руски – змеевик.

Този минерал не спада към скъпоценните камъни, но е много известен декоративен самоцвет. Зелен или жълтозелен, с жилки и точки – на цвят, а и на пипане прилича много на змийска кожа. Затова и му се носи незаслужената слава на коварен минерал – амулет на измамници и черни магове, който води към изкушение и грехопадение.

Човечеството го използва от около 5 хиляди години. В Китай са открити серпентинитови артефакти от III век преди Христа. Познат е бил и на индианците в Централна и Южна Америка, които правели от него магически амулети.

В Европа навлиза чак в средата на XVI век и става хит. Нито един уважаващ себе си алхимик или фармацевт по това време не си и помислял, че е възможно да чука, бърка и смесва прахчета и отвари в друго, освен в хаванче от змийски камък. Почти всички аптекарски съдове били изработени от серпентинит. Даже така го и наричали – аптекарският камък.

Каменна къделя

Причините за широката му употреба са три – първо, той е много разпространен в природата и лесно се добива, което означава, че е сравнително евтин материал. Има го по цял свят, като най-големи са находищата в Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Китай, Индия, Таджикистан, Азербайджан, Казахстан, Великобритания, Италия, Норвегия, Южна Африка, Бразилия, в Русия – в Урал, Алтай и Якутия.

Той е доста мек минерал и това втората важна причина за голямото му приложение. Твърдостта му е 2-4 по скалата на Моос – за сравнение твърдостта на аметиста е 7, а на диаманта – 10. При твърдост 2 минералът може да бъде надраскан с нокът, а при 4 – с медна монета. Това го прави много лесен за обработка. От него се правят украшения, статуетки, изделия за бита, облицовки.

В същото време серпентинитът издържа на нагряване до 600 градуса. Това се използва за изработка на огнеупорни дрехи и строителни материали. В серпентинита може да се съдържат нишки хризотил азбест – безопасен вид азбест, който е различен от канцерогенния амфиболов азбест – двата имат еднакъв състав, но са с различна структура. Това отдавна е известно и се използва от каменоделците в Урал, които го наричат поетично “каменна къделя”.

Минералите от групата на серпентинита са богати на магнезий – по химически състав представляват магнезиеви силикати. Цветът им е от светло до тъмнозелено, повърхността е някак мазна и хлъзгава на пипане. Една от разновидностите е бовенитът, който е бледозелен. Вилямситът е гълъбовозелен, риколитът – яркозелен на тъмни ивици, вернантитът е тъмнозелен с блестящи жилки от калцит. Благородният серпентит се нарича офит. Той е с равен бледозелен цвят. Често го бъркат с нефрита. Единствената разлика е, че офитът е два пъти по-мек и затова е благодатен за извайване на най-разнообразни фигурки и барелефи.

Обяснимо е защо един минерал, свързан с историята за грехопадението на Адам и Ева, ще бъде обвит в зловещи легенди. Мнението за него се допълва от това, че над серпентинитови скали нищо полезно не никне – почвата е тънка и богата на хром и никел, съответно токсична за растенията.

Премахва брадавици и въшки

Литотерапевтите смятат, че змийският камък усилва действието на всяко лекарство. Затова медикаментите трябва да се съхраняват в съдове, направени от “аптекарския камък”. Той действа благотворно на клетъчната регенерация, понижава кръвното, подпомага усвояването на калция и магнезия. Намалява пристъпите на хипогликемия и регулира нивата на кръвната захар. Елиминира паразитите в организма. Премахва брадавици и въшки.

Обици от серпентинит лекуват главоболие и намаляват сънливостта.

Гривните и пръстените с този камък ускоряват зарастването на костите.

Като украшение трябва да се носи не повече от 1-2 пъти седмично и всеки път да се пречиства.

В Монголия се използва като амулет срещу ухапване от змии и насекоми. Дори се смята, че ако натъркаш ухапано от змия, той ще извлече отровата. Разбира се, здравата логика говори, че на този метод ни най-малко не може да се разчита.

Разваля магии и предпазва от уроки

Серпентинитът е класически камък за разваляне на магии. Той също така защитава от въздействия – ако например някой се опитва да ви причини зло с метафизични или магьоснически практики.

Попива като гъба лошото

В древността се смятало, че силата му могат да използват безнаказано единствено хората на силата – шамани, вещици и магьосници. Всички други ще си платят за това. На обикновения човек щял да навлече неприятности, изпитания и изкушения. Но тези които успеят да предолеят трудностите, изпратени от серпентинита, получават от него способността да предвиждат опасностите и да ги избягват.

Истината е, че змийският камък би могъл да донесе изкушение и гибел на собственика си, но само ако той по принцип има нечисти намерения. Иначе камъкът огражда и изолира стопанина си и неговия дом от негативните влияния на хората. Езотериците дори смятат, че попива като гъба отрицателната енергия на своя собственик и затова трябва да се подлага под течаща вода всеки път, след като го носите.

Серпентинът помага за бързото обучение и разгръщането на физическите способности. Препоръчва се като амулет за спортисти, бизнесмени и адвокати. Той подсилва професионалните качества и помага за постигане на най-добри резултати в сферата на дейност на притежателя си. Подпомага и изследователите, тъй като развива интуицията и творческото въображение.

 

Енергии

Събужда кундалини, отваря чакри

Аптекарският камък издържа до 600 градуса Целзий

Змийският камък варира от напълно непрозрачен до прозрачен или полупрозрачен. В зависимост от това има различно магическо въздействие. Правилото е, че колкото по-прозрачен е, толкова по-силен е ефектът му в невидимия свят. Докато по-плътните камъни имат по-добро приложение по отношение на материалните неща.

Серпентинитът има силна енергия, която стимулира събуждането на енергията кундалини. Ако усещате блокажи в накоя от чакрите, змийският камък ще ви помогне да ги изчистите.

Ако желанието ви е да работите за излекуването на планетата, то силите на серпентинита ще ви помогнат. Той помага да се свържем с енергията на Земята, да открием мястото си във Вселената.

Съчетава се добре с цитрина – заедно те помагат за осъществяване на мечтите. По принцип серпентинитът е сред малкото камъни, които действат в две посоки – отблъскват отрицателната енергия, като създават защитна “черупка” около притежателя си и същевременно привличат положителната енергия, особено ако е в комбинация с жълти кристали, какъвто е цитринът.

 

Дар Божи за Девите

Забранен за Рак и Риби

Минералът се използва и в строителството – за облицовки. С него е покрита фасадата на една от сградите на Университета на Пенсилвания.

Змийският камък е дар Божи за родените под знака на Девата. Серпентинитът подпомага развитието на творческото начало у тях, дава им повече прозорливост и обостря интуицията им. Добър амулет е и за Овните и Козирозите, на които дава по-голяма физическа издръжливост и ловкост. За представителите на останалите зодиакални знаци е неутрален, с изключение на Рака и Рибите. За тях серпентинитът е изключително опасен, защото може да ги подтикне към изкушения, водещи до деградация на морала и личността.

 

Закон в САЩ го обявява за опасен

Разжалван е като официален “камък” на Калифорния

Понякога в серпентинита се съдържат пластове с нишки от хризотил азбест.

През 2009 г. калифорнийският сенатор Глория Ромеро вкарва проектозакон серпентинитът вече да не е емблема на щата Калифорния. Причината е, че “серпентинът съдържа смъртоносния минерал хризотил азбест, който е опасен канцерогенен материал”. Формулировката е погрешна, както и твърдението че серпентинитът е опасен.

“Серпентин” е общо наименование на група минерали и определено не е камък. Правилното наименование на скалата е серпентинит. Минерал като “хризотил азбест” не съществува. Минералът е хризотил, който кристализира във фиброзен материал, наричан азбест. Той не присъства във всички видове серпентинит. Но дори и когато го има, е доста безопасен за здравето, за разлика от амфиболовия азбест, който наистина е канцерогенен. Накратко, серпентинитът може да бъде опасен само ако някой ви замери с него.
Законодателите гласуват премахването му от емблемата на Калифорния през април 2010 г.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС – ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com
тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело
error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.