Серпентинит: говорите ли змийски?

Прилича на кожата на змия

Познат е от 5 хилядолетия

Благодатен е за обработка

Само вещици и магьосници могат да използват безнаказано могъщите сили на серпентинита. На обикновения човек той може да донесе грехопадение, гласи старинно суеверие. Серпентинитът е най-набеденият благороден минерал. Той не само предпазва от отрицателни енергии, но и привлича към нас положителните. Поредицата “Тайните на камъните” продължава със змийския камък.

Адам се протегнал бързо (за да не размисли), откъснал сочния плод и задъвкал блажено. Но, като видял Дядо Боже, от уплах се задавил и парченце от ябълката отхвърчало от устата му, паднало на земята и моментално се вкаменило. Така се появил първият серпентинит.

В Урал старите хора се смеят на тази легенда. От своите баби знаят, че техните баби са им разказвали вечер край бумтящата печка как Великата змия, която пази златото и скъпоценните камъни на уралските планини, периодически си сменя кожата. И когато падне старата кожа, тя се вкаменява и се превръща в серпентинит или на руски - змеевик.

Този минерал не спада към скъпоценните камъни, но е много известен декоративен самоцвет. Зелен или жълтозелен, с жилки и точки - на цвят, а и на пипане прилича много на змийска кожа. Затова и му се носи незаслужената слава на коварен минерал - амулет на измамници и черни магове, който води към изкушение и грехопадение.

Човечеството го използва от около 5 хиляди години. В Китай са открити серпентинитови артефакти от III век преди Христа. Познат е бил и на индианците в Централна и Южна Америка, които правели от него магически амулети.

В Европа навлиза чак в средата на XVI век и става хит. Нито един уважаващ себе си алхимик или фармацевт по това време не си и помислял, че е възможно да чука, бърка и смесва прахчета и отвари в друго, освен в хаванче от змийски камък. Почти всички аптекарски съдове били изработени от серпентинит. Даже така го и наричали - аптекарският камък.

Каменна къделя

Причините за широката му употреба са три - първо, той е много разпространен в природата и лесно се добива, което означава, че е сравнително евтин материал. Има го по цял свят, като най-големи са находищата в Нова Зеландия, Австралия, САЩ, Китай, Индия, Таджикистан, Азербайджан, Казахстан, Великобритания, Италия, Норвегия, Южна Африка, Бразилия, в Русия - в Урал, Алтай и Якутия.

Той е доста мек минерал и това втората важна причина за голямото му приложение. Твърдостта му е 2-4 по скалата на Моос - за сравнение твърдостта на аметиста е 7, а на диаманта - 10. При твърдост 2 минералът може да бъде надраскан с нокът, а при 4 - с медна монета. Това го прави много лесен за обработка. От него се правят украшения, статуетки, изделия за бита, облицовки.

В същото време серпентинитът издържа на нагряване до 600 градуса. Това се използва за изработка на огнеупорни дрехи и строителни материали. В серпентинита може да се съдържат нишки хризотил азбест - безопасен вид азбест, който е различен от канцерогенния амфиболов азбест - двата имат еднакъв състав, но са с различна структура. Това отдавна е известно и се използва от каменоделците в Урал, които го наричат поетично “каменна къделя”.

Минералите от групата на серпентинита са богати на магнезий - по химически състав представляват магнезиеви силикати. Цветът им е от светло до тъмнозелено, повърхността е някак мазна и хлъзгава на пипане. Една от разновидностите е бовенитът, който е бледозелен. Вилямситът е гълъбовозелен, риколитът - яркозелен на тъмни ивици, вернантитът е тъмнозелен с блестящи жилки от калцит. Благородният серпентит се нарича офит. Той е с равен бледозелен цвят. Често го бъркат с нефрита. Единствената разлика е, че офитът е два пъти по-мек и затова е благодатен за извайване на най-разнообразни фигурки и барелефи.

Обяснимо е защо един минерал, свързан с историята за грехопадението на Адам и Ева, ще бъде обвит в зловещи легенди. Мнението за него се допълва от това, че над серпентинитови скали нищо полезно не никне - почвата е тънка и богата на хром и никел, съответно токсична за растенията.

Премахва брадавици и въшки

Литотерапевтите смятат, че змийският камък усилва действието на всяко лекарство. Затова медикаментите трябва да се съхраняват в съдове, направени от “аптекарския камък”. Той действа благотворно на клетъчната регенерация, понижава кръвното, подпомага усвояването на калция и магнезия. Намалява пристъпите на хипогликемия и регулира нивата на кръвната захар. Елиминира паразитите в организма. Премахва брадавици и въшки.

Обици от серпентинит лекуват главоболие и намаляват сънливостта.

Гривните и пръстените с този камък ускоряват зарастването на костите.

Като украшение трябва да се носи не повече от 1-2 пъти седмично и всеки път да се пречиства.

В Монголия се използва като амулет срещу ухапване от змии и насекоми. Дори се смята, че ако натъркаш ухапано от змия, той ще извлече отровата. Разбира се, здравата логика говори, че на този метод ни най-малко не може да се разчита.

Разваля магии и предпазва от уроки

Серпентинитът е класически камък за разваляне на магии. Той също така защитава от въздействия - ако например някой се опитва да ви причини зло с метафизични или магьоснически практики.

Попива като гъба лошото

В древността се смятало, че силата му могат да използват безнаказано единствено хората на силата - шамани, вещици и магьосници. Всички други ще си платят за това. На обикновения човек щял да навлече неприятности, изпитания и изкушения. Но тези които успеят да предолеят трудностите, изпратени от серпентинита, получават от него способността да предвиждат опасностите и да ги избягват.

Истината е, че змийският камък би могъл да донесе изкушение и гибел на собственика си, но само ако той по принцип има нечисти намерения. Иначе камъкът огражда и изолира стопанина си и неговия дом от негативните влияния на хората. Езотериците дори смятат, че попива като гъба отрицателната енергия на своя собственик и затова трябва да се подлага под течаща вода всеки път, след като го носите.

Серпентинът помага за бързото обучение и разгръщането на физическите способности. Препоръчва се като амулет за спортисти, бизнесмени и адвокати. Той подсилва професионалните качества и помага за постигане на най-добри резултати в сферата на дейност на притежателя си. Подпомага и изследователите, тъй като развива интуицията и творческото въображение.

 

Енергии

Събужда кундалини, отваря чакри

Аптекарският камък издържа до 600 градуса Целзий

Змийският камък варира от напълно непрозрачен до прозрачен или полупрозрачен. В зависимост от това има различно магическо въздействие. Правилото е, че колкото по-прозрачен е, толкова по-силен е ефектът му в невидимия свят. Докато по-плътните камъни имат по-добро приложение по отношение на материалните неща.

Серпентинитът има силна енергия, която стимулира събуждането на енергията кундалини. Ако усещате блокажи в накоя от чакрите, змийският камък ще ви помогне да ги изчистите.

Ако желанието ви е да работите за излекуването на планетата, то силите на серпентинита ще ви помогнат. Той помага да се свържем с енергията на Земята, да открием мястото си във Вселената.

Съчетава се добре с цитрина - заедно те помагат за осъществяване на мечтите. По принцип серпентинитът е сред малкото камъни, които действат в две посоки - отблъскват отрицателната енергия, като създават защитна “черупка” около притежателя си и същевременно привличат положителната енергия, особено ако е в комбинация с жълти кристали, какъвто е цитринът.

 

Дар Божи за Девите

Забранен за Рак и Риби

Змийският камък е дар Божи за родените под знака на Девата. Серпентинитът подпомага развитието на творческото начало у тях, дава им повече прозорливост и обостря интуицията им. Добър амулет е и за Овните и Козирозите, на които дава по-голяма физическа издръжливост и ловкост. За представителите на останалите зодиакални знаци е неутрален, с изключение на Рака и Рибите. За тях серпентинитът е изключително опасен, защото може да ги подтикне към изкушения, водещи до деградация на морала и личността.

 

Закон в САЩ го обявява за опасен

Разжалван е като официален “камък” на Калифорния

През 2009 г. калифорнийският сенатор Глория Ромеро вкарва проектозакон серпентинитът вече да не е емблема на щата Калифорния. Причината е, че “серпентинът съдържа смъртоносния минерал хризотил азбест, който е опасен канцерогенен материал”. Формулировката е погрешна, както и твърдението че серпентинитът е опасен.

“Серпентин” е общо наименование на група минерали и определено не е камък. Правилното наименование на скалата е серпентинит. Минерал като “хризотил азбест” не съществува. Минералът е хризотил, който кристализира във фиброзен материал, наричан азбест. Той не присъства във всички видове серпентинит. Но дори и когато го има, е доста безопасен за здравето, за разлика от амфиболовия азбест, който наистина е канцерогенен. Накратко, серпентинитът може да бъде опасен само ако някой ви замери с него.

Законодателите гласуват премахването му от емблемата на Калифорния през април 2010 г.

 

ИНТЕРГЕОРЕСУРС - ТЪРГОВИЯ СЪС СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И МИНЕРАЛИ

София, ул. Козяк 17, бл.4 партер; www.intergeoresource.com; е-мейл: intergeoresource @gmail.com

тел: 02 980 58 70; мобилен: 0887 196 193; фaкс: 02 980 54 83

  • Скъпоценни, полускъпоценни и декоративни камъни и изделия от тях
  • Експертни оценки и идентификация на скъпоценни камъни
  • Консултантска дейност в областта на геология, геофизика и минно дело

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл