БСП напуска парламента

Издирват 19-годишен младеж от ромския квартал за убийството в Кюстендил

Известният сръбски певец Шабан Шаулич е загинал в катастрофа

Модерен автополигон изграждат в Горна Оряховица Инициативата е получила одобрението на местната власт

Мащабна операция за обезвреждане на бомба от Втората световна война в Париж

Автобус и тролей се удариха на Орлов мост в София

Знакова сграда ще приюти социални институции

Рязко увеличаване на децата, извършили противообществени прояви в Търговище Кражби и повреждане на обществено имущество са основните прояви

Удостоиха с грамота единственото приемно семейство в Ресен Повод бе Международният ден на спонтанните актове на доброта

Георги Дерменджиев: Напълно наясно съм защо „Левски“ няма трофей 10 години

Причината за сбиването пред заведение в Кюстендил не е етническо напрежение Към момента са задържани 8 души

Джип на военна полиция катастрофира край Шумен

Джамбазки към Борисов: Не превръщайте лицемерието на БСП в героизъм

Разтуриха ромски бивак в Бургас

Кюстендил е блокиран от униформени

СЕТА – узаконяване на вредните практики

Въпреки че се представя в медиите като „пакт за свободна търговия“, истинското съдържание на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (Съкращавано от английски като СЕТА) наистина е „всеобхватно“. Това са 30 глави в 491 страници текст: за национално третиране и пазарен достъп; инвестициите и тяхната защита (включително чрез арбитражни трибунали); държавните предприятия; достъп до обществените услуги; субсидиите на собственото производство и експорт; санитарни и фитосанитарни стандарти; обществените поръчки; интелектуалната собственост и т.н. Плюс голям брой обемисти приложения. Тоест най-съществената част всъщност излиза извън пълномощието на ЕК да сключва търговски договори съгласно конституцията на ЕС – Лисабонския договор. Поради което именно предстои 38 национални и регионални парламента да ратифицират или отхвърлят СЕТА.

Какво липсва? Изобщо не са адресирани най-сериозните проблеми на мултинационалната икономика. Това са износът на капитали и работни места; използването на „граничната полоса“ между държавните юрисдикции за укриване на данъци и получаване на нечестно конкурентно предимство пред националните фирми; финансиализацията и превръщането на банките в лихвари, които задушават и реалния сектор, и доходите на работниците. В такъв смисъл сделката само задълбочава досегашни пороци. Защо? Обичайният публичен отговор за това е, че това не са чисто търговски теми. А каква част от главите в СЕТА са чисто търговски?

Същественото е, че ако досега фирми от САЩ, Западна Европа и Канада ползваха възможността да „глобяват“ Третия свят и Източна Европа за това, че упражняват функциите на изпълнителната и съдебната власт, то сега това ще може да се прави и между две развити икономически зони – Канада и Западна Европа (а косвено чрез Канада и големите корпорации на САЩ с дъщерни дружества в Канада). Сякаш не стига това, че като пуснеш голямата акула в малкия аквариум, тя изяжда малките рибки – трябва да бъдат разчистени и камъните, под които те се крият. За да нямат никога шанс да станат големи.

Достатъчна илюстрация е досегашният български опит в ЕС – превземане на търговията на дребно, на печелившата част от веригата на производство – марката; затваряне на приватизирани предприятия; искове на ЕРП за около 4 млрд. евро… Ако бъдем крайни в името на краткостта: От икономическа колонизация на слабите държави мултинационалният бизнес премина към колонизация на Първия свят. Това обяснява и възникналата остра съпротива в Западна Европа.

Причината договорът да се представя като предимно търговски е изкуството на пиара. Ябълката трябва да бъде обърната откъм червената й страна, за да се продаде на общественото мнение.

От справка на нашето икономическо министерство научаваме много добре звучащи неща: че БВП на ЕС ще нарасне с до 11,6 млрд. евро на седмата година от действието на СЕТА; че износът на ЕС за Канада ще се увеличи с 24,3%; че 99,6% от митата ще паднат; че на европейския бизнес ще бъдат спестени 470 млн. евро за мита; че незабавно ще паднат митата на 53% от нашия селскостопански износ за Канада.

Ако погледнем червената страна не с микроскоп, а с невъоръжено око, откриваме, че е ставало дума за петънце. БВП на ЕС през 2016 г. e 16,5 трилиона евро. Това значи, че цялото титанично усилие уж е заради постигането на растеж в размер на 0,07% (словом, седем стотни от процента). Ако у нас средната заплата за декември е 937 лв., това прави 66 стотинки. Тоест живот и здраве след 7 години ще можете да си купите едно кафе в повече в края на месеца. (В официален текст на ЕК се посочва друг процент на растежа – 0,2%. Значи кафетата може и да са три, последното с по-малко захар).

Износът на България за Канада е 0,4% от общия й износ. Увеличение с една четвърт означава 0,5%. Това е направо неусетно на фона на годишни колебания в двустранната търговия от порядъка на 30%.

Много мита постепенно ще станат нулеви, но те и без това отдавна са ниски. Затова европейският бизнес ще спести от мита 470 милиона. При общ износ за Канада в размер на $58 млрд. ефективното обмитяване е само 0,7% по сегашния курс евро/долар! При това държавните бюджети на ЕС ще изгубят 311 млн. евро от мита за канадски стоки. Пренасяйки върху българските мащаби, българският износ в размер на 101 млн. долара (2015 г.) ще спести към $750 000, а държавата ще изгуби $250 000. Някои високи мита за месо, млечни изделия, текстил ще отпаднат, но до запълване на квоти върху целия внос на Канада от ЕС. А квотите са микроскопични. Собственото ни производство на свинско задоволява едни 40% от нуждите на страната и едва 0,6% от тези на говеждо, така че шансовете да спечели от канадския пазар са по-малки дори отколкото на българския. Що се отнася до българските инвестиции в Канада, то е ясно, че „свободният сблъсък“ е между Голиат и не Давид, а едногодишно бебе. Да добавим, че има независимо от ЕК прогнозни модели, според които БВП, доходите и заетостта ще паднат, и то съвсем осезаемо.

За какво бяха нужни огромни политически усилия и драми, ако двете преговарящи страни не са решили най-спорния търговски въпрос за месото и млякото? За да може да се задълбочат още повече привилегиите на големите корпорации спрямо местните фирми и потребители.

Лобистите изтъкват, че съвместната декларация на ЕК и канадското правителство категорично подчертава правото на държавната власт да регулира. Наистина никой не забранява на държавите да променят наредби за безопасност на храните, в здравеопазването, образованието, екологията. Просто с ратификацията държавите поемат задължението да плащат за това, че регулират, на всяка фирма, която ги изправи пред арбитражен трибунал.

Трудно е да се изброят начините, по които това е заложено в СЕТА. Само един пример. Договорът НЕ налага ГМО и ЕК многократно публично „опроверга“ тези „измислици“. Да. СЕТА само дружелюбно отваря страничния вход. Например чрез предвидения „Диалог по въпросите на достъпа до пазара в биотехнологичния сектор“ в член 25, т. 2 пише: „Страните отбелязват също така значението на следните споделени цели:… да насърчават използването на ефикасни научно обосновани процеси на одобряване на биотехнологични продукти; да предприемат регулаторно сътрудничество с цел да се сведе до минимум негативното въздействие върху търговията от страна на свързани с биотехнологичните продукти регулаторни практики“. Тоест признава се американският критерий, че всеки продукт е безопасен, докато „науката“ не докаже, че е вреден. Същевременно в целия договор нито веднъж не е споменат централният за цялата европейска регулация „предпазен принцип“ (precautionary principle), който не допуска продажба на ГМО, докато той окончателно не бъде доказан за безвреден. Канадският агробизнес, изцяло завладян от ГМО, е приветствал този успех на правителството в преговорите. Човешкото здраве не бива да пречи на търговията.

Аналогично стоят нещата и по отношение на всички други теми, заради коeто 40% от ЕП и депутати от 17 страни се опълчиха на статуквото и гласуваха против СЕТА. Тя изобщо не забранява да се защитаваш – само те задължава да плащаш „такса охрана“ на мултинационалите.

Наистина България е направила изключения в прилагането на права,ь като национално третиране, правото на пазарен достъп и статута на най-облагодетелстваната нация в 18 сектора, повечето от които много тесни. Но няма изключения за клаузата за „справедливо и равностойно третиране“, с която най-често се злоупотребява в арбитражната практика поради нейната разтегливост. Изключенията са тесни и ще дадат храна за арбитражните адвокати. Например ЕС като цяло обявява водата в естествения й вид за изключителна държавна собственост, но това не включва водата в тръбите и бутилките. Само Германия е направила изрично уточнение в това отношение след скандала с Vattenfall в Хамбург. България не.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

 1. Присъствието на Китай на глобалния пазар промени правилата. Можем да мрънкаме, да протестираме, да тарикатеем, като се опитваме да въвеждаме популистки ограничения за протекция на определени производства, обаче окрупняването на пазара е без алтернатива. Обединяването на пазарите на Европа, Северна Америка и вероятно в бъдеще Русия е от екзистенциална важност за Гръко-Римската Цивилизация. Колкото до ГМО, никому ли не прави впечатление, че децата на най-големите противници на споразуменията живеят в САЩ и Канада?

  1. аман от говеда, преживящи евроатлантичческа плява… гаче без този договор не може да се търгува…

   1. Аман от комплексирани полуграмотни лумпени, които подобно на Соломоновото магаре си демонстрират магарията всеки път, когато се съберат повечко зрители.

    1. така е пич, лошото е, че не можеш да разбереш, колко си промит, комплексиран и полуграмотен.

 2. КОЙ И ЗАЩО СЕ СТРАХУВА ОТ ГМО ? ТАЗИ ИСТЕРИЯ ЯВНО Е ЗА ПОЛИТИЧЕСКА УПОТРЕБА .СПОМНЯМЕ СИ СЪС СИГУРНОСТ МАНИПУЛАЦИЯТА ПО ПОВОД НА ШИСТОВИЯ ГАЗ , КАТО ЗА МНОЗИНА СТАВА ЯСНО КОЙ ИМА ПОЛЗАТА ОТ ЕСПЛОАТАЦИЯТА НА ТЕЗИ МИНЕРАЛНИ СУРОВИНИ И НА КОГО ТОВА НОСИ ВРЕДИ !!!ЗАЩО СИ МЪЛЧАХМЕ ОБАЧЕ КОГАТО ДЪЛГИ,, ДЪЛГИ ГОДИНИ ПИХМЕ ВОДА ОТ ЕТЕРНИТОВИ ТРЪБИ ?!?! ПРАВ Е ПОЛУЧИК БАЛКАНЕЦ И ФИНАЛЪТ НА НАПИСАНОТО ОТ НЕГО Е САМАТА ИСТИНА -ПНЯКОЙ ОБАЧЕ СА ПРОТИВ ТАЗИ ИСТИНА И СЕГА СЕ ИЗПОЛЗВА ОТ РИЦАРИТЕ НА АНТИЕВРОПЕЙСКИТЕ НАПЪНИ .

  1. оо шизи, пак ли истерясваш срещу истината? не са ли доволни поръчителите, че пак се налага да крещиш по нощите? кажи им да си заврът сетата там дет слънце не огрява, а и ти можеш да дадеш пример.

   1. Aбе, посредствено тесногръдо нищожество, нема защо да се напъваш повече да ни убеждаваш, че си малограмотно задръстено самотно човече, с ниска обща култура и нисък обществен статус. Ние отдавна го знаеме. Оди да се лечиш или се гръмни. Нема да е загуба голема.

    1. за другото ще оставя на тези, които ме познават да го оценят, но за тесногръд…. ще имаш много каруци сол да изядеш преди да ме настигнеш, ако преди това не дементираш де.

 3. „Узаконяване на вредни практики от ….“, „Бивши собственици на … и т.нар. чуждестранни инвеститори източвали дружеството чрез фалшиви договори с …“ и прочие „нашенски тарикатлъци“ – индивидът, или както се казва „обикновеният човечец“, когато се изправи пред една подобна (или въображаема) измама, обикновено просто не може да повярва че тя съществува…, просто защото той е толкова объркан, стъписан, смутен … Сигурно са от „вчера или завчера“ тези неща, или пък от „етернитовите тръби“?! Едва ли – „гяволът в човека“ ги прави тези неща – даже „не е необходимо този чиляк да е някой бедняк, става и при богаташите“.

 4. Русофобският червей отново се е активизирал.Прави собствена класация,в която,естествено,РУСИЯ е на много задно място.Към какво се стреми това изпражнение?Питам аз.

 5. Съвсем очаквано, мутрофилските тролове започват вече сами да се обаждат.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.