Удължиха забраната за полети от Китай, Южна Корея, Иран, Италия и Испания

Препоръчват цистерни с вода на полето за лична хигиена

Шеът на испанския кризисен щаб – с коронавирус

Теменужка Петкова: Към момента енергийният сектор е стабилен

Фирма за ученически униформи дари маски за детската хирургия в МБАЛ „Св. Анна“

Китай пусна комикс „Махай се, COVID-19!“ Вирусът мрази чистия въздух и се плаши от лекарите

Община Каолиново превежда 10 000 лв. на МБАЛ-Шумен

VIVACOM и United Group даряват 900 000 лв. на Министерството на здравеопазването

ЕК представи насоки за ограниченията по границите, свързани с епидемията

Варна с над 300 легла за болни от коронавирус Болниците в града чакат дарение от респираторни апарати

Петър Андронов, председател на Асоциация на банките в България: Работим интензивно, за да можем да предприемем мерки, които да помогнат на хората и бизнеса, засегнати от COVID-19

Димитър Радев, управител на БНБ: Банковият сектор в условията на COVID-19

Масови излети в Шумен, започват проверки и глоби Губернаторът свика кризисния щаб

Пристанището, кмета и зам.-кметовете дариха пари

Ето с какви документи ще кандидатстват фирмите за мярката 60/40

СЗО обяви коронавируса за пандемия

Световната здравна организация обяви разпространението на коронавируса за пандемия. Това съобщи на брифинг в Женева генералният директор на СЗО Д-р Тедрос Гебрейесус.

„Заключихме, че болестта COVID-19 може да се разглежда като пандемия“. В момента по света има над 118 000 случая на коронавирус в 114 държави. 4291 души са загинали“, добави той.

„В момента хиляди се борят за живота си в болници и очакваме в следващите дни и седмици броят на заболелите и загиналите да нарастне“, каза Гебрейесус.

„Пандемия не е дума, която може да се използва лекомислено. Не искаме да всяваме ненужен страх. Обявяването на пандемия няма да промени начина, по който СЗО ще продължи да се бори с коронавируса“, добави той.

„Досега никога не сме виждали пандемия от коронавирус и то такава, която може да бъде контролирана. От началото на разпространението на вируса СЗО всеки ден призовава държавите да предприемат агресивни мерки. От 118 000 случая в 114 страни над 90% от болните са само в 4 държави. Две от тях са Китай и Южна Корея. И в двете страни епидемията беше значително овладяна.“, каза още генералният директор на СЗО.

По данни на Световната здравна организация 81 страни в света все още не са обявили случаи на COVID-19, в 57 страни случаите са 10 или по-малко.

„СЗО няма да спре да повтаря: всички държави все още могат да променят хода на тази пандемия. Ако държавите открият, тестват, изолират, проследяват и мобилизират хората си, могат да предотвратят още по-голямото разпространение на COVID-19. Няколко държави демонстрират, че този вирус може да бъде потиснат и контролиран. Някои страни се борят с липсата на капацитет в болниците. Някои страни се борят с липсата на ресурси. Някои страни се борят с липсата на решение Благодарни сме за мерките, които се предприемат в Иран, Италия и Република Корея за забавяне на вируса и контрол на епидемията. Знаем, че тези страни оказват тежък натиск обществата и икономиките, си точно както направи Китай.“, добави Гебрейесус.

„Всички държави трябва да постигнат фин баланс между опазването на здравето, минимизиране на икономическите и социалните щети и зачитането на правата на човека. Това не е само криза на общественото здраве, това е криза, която ще засегне всеки сектор – така че всички трябва да се включат в борбата с коронавируса. От самото начало казах, че страните трябва да предприемат подход на управление над цялото общество, изграден около стратегия за предотвратяване на инфекции, спасяване на живота и минимизиране на въздействието. Това може да се обобщи в четири ключови области. Първо, подгответе се и бъдете готови. Второ, откриване, защита и лечение. Трето, намалете предаването на заразата. Четвърто, иновации и постоянно обучение. Напомням на всички държави, че ви призоваваме да активирате и разширите механизмите си за реагиране при извънредни ситуации“, каза директорът на СЗО.

От СЗО препоръчват на правителствата да прилагат решителни и безкомпромисни мерки при издирването на евентуални заразени и контактни лица. Опитът показва, че това не е скъпа мярка, но има голям успех при ограничаване на епидемията, особено в началните етапи на разпространение. COVID-19 е нова болест – това не е грип, и трябва да научим уроците от нея, посочиха от организацията.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.