На 28 февруари 2020 да почерпят

Дневният хороскоп на Алена за петък, 28.02.2020

Почина началникът на отбраната ген. Андрей Боцев

ФБР пише за Хемингуей, Елвис, Ленън и Марлене Избрани текстове от личните досиета на знаменитостите

Жертвите на коронавируса в Италия станаха 17

Президентът връчи награди за отговорен бизнес

Емисиите от фини прахови частици в Стара Загора са под нормите

Нови 14 случая на коронавирус в Германия

Путин отказал да ползва двойници Предлагали му от съображения за сигурност

Трус с магнитуд 3,1 по Рихтер бе регистриран в Албания

Вирус истерия тресе България (обзор) В аптеките няма дезинфектанти, маски, термометри и противогрипни препарати

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 28 февруари 2020

Кметовете в община Сливен ще разясняват на хората за коронавируса, нюкясълската болест и инфлуенцата

Затвор за турски гражданин, причинил катастрофа с една жертва и трима ранени

Половин България пие незаконна вода (обзор) 2960 от водовземните съоръжения на територията на страната нямат разрешителни, но се ползват от градове и села

СЗО: Спираме употребата на трансмазнините до 5 години

Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Употребата на трансмазнини, характерни за готовите печива и преработени храни, води до над 500 хил. смъртни случая всяка година.

„Това е кризисно равнище и е най-сериозният фронт, на който да се борим”, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола или с други продукти.

Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти.

Трансмазнини, или хидрогенирани мазнини, се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, заради по-голямата им трайност.

Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях – с 28%.

Световната здравна организация препоръчва трансмазните да не превишават 1% от дневния хранителен прием.

„Трансмазнините са вреден компонент, който може да бъде премахнат лесно и без големи разходи”, заяви Франческо Бранка, ръководител на дирекция „Хранене за здраве и развитие” към СЗО.

Премахването на трансмазнините може да бъде постигнато до 5 години, тъй като процесът вече е в ход, убедени са от Световната здравна организация.

Дания е елиминирала тези мазнини преди 15 години. САЩ и други 40 държави взимат сериозни мерки за премахването им.

СЗО настоява средно развитите и по-слабо развитите икономики да се включат в битката, добави още Бранка.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. е, преди 7 години хранителните евроатлантически експерти препоръчваха да се яде маргарин, като по-здравословно.
    шизита!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.