Автобус на градския транспорт се удари в стълб в София

Вицепрезидентът на САЩ Майкъл Пенс поздрави България за направеното на всички нива

Къща в Търново, в която се е крил Левски, отваря врати за посетители в деня на обесването му Домакините са подготвили богата експозиция с любопитни факти

Премиерът Борисов: Цялата ми енергия отива да направя нещо добро за страната и да я представя добре

Димитър Желязков-Очите: Единственото, за което се притеснявам, е здравето ми, обвиненията към мен са несериозни

ВМРО подкрепя Ангел Джамбазки за водач на листата за евроизборите

Министър Кралев се срещна с кмета на Бургас Димитър Николов Обсъдиха възможностите за изграждане на нов стадион в морския град

Нови имена в епоса „Дюн“ Джейсън Момоа и Джош Бролин се присъединяват към проекта

Емил Радев: От днес документите за гражданско състояние ще се признават в целия ЕС, без да се налага заверка и апостил

Започна срещата на министър-председателя Борисов с вицепрезидента на САЩ Майкъл Пенс

Вицепремиерът Марияна Николова ще бъде патрон на Вазовите празници

Премиерът на Бавария Маркус Зьодер към Борисов: Изключително сме впечатлени как пазите външната граница на ЕС

ТИР и кола се удариха край Новачене, един човек загина

Каракачанов: Смятам, че колегите от ГЕРБ са съгласни, че България повече не може да си затваря очите пред проблемите с циганите

Награждават Ципрас и Заев в Мюнхен за Споразумението в Преспа

СЗО: Спираме употребата на трансмазнините до 5 години

Световната здравна организация (СЗО) представи план за премахване на трансмазнините от световния пазар на храни през следващите пет години, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Употребата на трансмазнини, характерни за готовите печива и преработени храни, води до над 500 хил. смъртни случая всяка година.

„Това е кризисно равнище и е най-сериозният фронт, на който да се борим”, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Изкуствените трансмазнини са нездравословни. Те се получават, когато към растително масло бъде добавен водород, за да го вплътни, както е при производството на маргарина. Според здравните експерти индустриалните трансмазнини могат да бъдат заменени с масло от канола или с други продукти.

Естествени трансмазнини се съдържат в месото и млечните продукти.

Трансмазнини, или хидрогенирани мазнини, се използват при производството на чипсове, снаксове и пакетирани тестени храни, заради по-голямата им трайност.

Според СЗО обаче те увеличават заболеваемостта от сърдечносъдови болести с 21%, а смъртността от тях – с 28%.

Световната здравна организация препоръчва трансмазните да не превишават 1% от дневния хранителен прием.

„Трансмазнините са вреден компонент, който може да бъде премахнат лесно и без големи разходи”, заяви Франческо Бранка, ръководител на дирекция „Хранене за здраве и развитие” към СЗО.

Премахването на трансмазнините може да бъде постигнато до 5 години, тъй като процесът вече е в ход, убедени са от Световната здравна организация.

Дания е елиминирала тези мазнини преди 15 години. САЩ и други 40 държави взимат сериозни мерки за премахването им.

СЗО настоява средно развитите и по-слабо развитите икономики да се включат в битката, добави още Бранка.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. е, преди 7 години хранителните евроатлантически експерти препоръчваха да се яде маргарин, като по-здравословно.
    шизита!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.