Силвано Пранди: Пътят за Токио минава през Варна

Пътят за Олимпийските игри в Токио през 2020 минава през Варна и през тези три тежки мача, които ни предстоят в Двореца на културата и спорта. Това каза треньорът на националите по волейбол Силвано Пранди преди олимпийските квалификации.

Обща пресконференция дадоха българският селекционер, треньорите на отборите съперници - Освалд Антоанети /Пуерто Рико/, Гидо Вермеулен /Египет/ и Ренан Дал Зотто /Бразилия/. И тримата докоснаха за късмет традиционната японска кукла Дарума, която ще отиде при победителя. Ако не стигнем направо за Олимпиадата в Токио, ще трябва да минем по заобиколния път през поправителна сесия, каза Пранди.

Според него първата цел е да спечелим мача срещу Египет, който е в петък вечер. Треньорът на "лъвовете" увери, че четири седмици са имали здрава тренировка, успял е да създаде един отбор с по-високо ниво и качество на играта. "Момчетата са в добро физическо състояние и можем да разчитаме на тях", каза още Пранди. Но според него колко силно ще играят националите на терена зависи първо от тях, но и от това как ще се представят съперниците. Основната цел е да играем максимално добре срещу всеки противник, заяви още треньорът. Той благодари на Федерацията по волейбол, на спортното министерство, че го има това събитие на уникално място като Варна.

Очаквам като се стигне до мача с България да има една битка, една война на терена, каза треньорът на националите Ренан Дал Зотто. Според него българският отбор е един от най-силните в света. В един такъв формат от три мача олимпийските игри за Бразилия все едно са започнали във Варна, коментира още треньорът и изрази уверение, че се очертава много силен турнир в предстоящите дни. Това, което е направено в миналото, не е гаранция за бъдещето, каза той в отговор на въпроса дали е по-спокоен за предстоящите срещи олимпийският шампион от Рио.

Всичките четири отбора в битката за олимпийска квота имат своите мечти за Токио, каза треньорът на националите на Египет Гидо Вермеулен. Той посочи, че не помни загубата на отбора си от българските национали през 2012 г. в София, защото е бил в Холандия тогава, а от това време е останал само един играч. Отборът е с нов състав. Египетският треньор не пропусна да похвали преобразената зала"Конгресна", която по думите му изглежда страхотно.

Безспорният фаворит е Бразилия, посочи треньорът на Пуерто Рико Освалд Антоанети. Отборът му пристигна преди ден в България. Смятаме да продължим и да създадем една истинска волейболна култура в страната ни, каза Антоанети.

Коментари

Задължително поле