Силна буря удари Югозападен Пелопонес

Средиземноморска буря с тропически характеристики удари югозападната част на Пелопонес, донасяйки ветрове от 90 километра в час, поройни дъждове и разбиващи се вълни в иначе спокойните крайморски общности като Метони, Финикунда, Корони и по-на север към административния град Каламата, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

Очаква се бурята да засегне островите в Йонийско море, докато прекосява останалата част от Пелопонос в течение на деня, преди да удари източните части на страната и до донесе дъжд и силни ветрове над Евбея, Атика и Спорадийските острови.

Вълните може да достигнат до височина от девет метра в района на остров Китира, предупреждават властите.

Бурята, която някои нарекоха „Зорбас“, се очаква след това да се насочи към Егейско море, удряйки Цикладските острови и Крит.

Метеоролозите от Гръцката национална обсерватория заявиха, че бурята е по-слаба в събота, отколкото е било очаквано в петък, но предупредиха че условията въпреки това ще бъдат сурови.

Властите от гражданската защита съветват жителите и посетителите на районите, които са по пътя на бурята, да не шофират в лоши метеорологични условия и да не участват в ненужни дейности на открито. Те издадоха предупреждения и срещу плаване, а също така забраниха на всички фериботи и други кораби да напускат пристанищата на Атика.

Коментари

Задължително поле