Силни земетресения и цунами на индонезийския остров Сулавеси

Снимка: Архив

Силни земетресения разтърсиха индонезийския остров Сулавеси в петък и предизвикаха цунами, като представител на местните власти е обявил, че цунамито е разрушило множество къщи, съобщи CBC News.

Индонезия е обявила предупреждение за цунами след най-силното земетресение, с магнитуд 7.5, което е станало в 18:02 местно време (13:02 българско време). Последвали са многобройни силни вторични трусове, включително един с магнитуд 6.7.

Говорителят на агенцията за бедствия Сутопо Първо Нугрохоо заяви в интервю за телевизионно предаване на живо, че цунамито е засегнало град Палу, който е столицата на централната провинция Сулавеси и по-малък град - Донгала. Има съборени къщи и хора в неизвестност.

"Смущенията в телекомуникациите и тъмнината възпрепятстват усилията за получаване на информация", каза той. "Целият национален потенциал ще бъде разгърнат и утре сутринта ще използваме самолети и хеликоптери, за да окажем помощ в засегнатите от цунамито места".

Индонезийската телевизия показа видео с мощна вълна, удряща Палу и хора, които бягат панически.

Летището на Палу спря операциите за 24 часа поради повреди от земетресението, според ръководството на въздушното движение в Индонезия.

Коментари

Задължително поле