Синдикати в университетите готови на протест

Считано от 1 август минималната заплата за най-ниската академична длъжност се увеличи с 20 на сто - от 1500 на 1810 лева, но парите не са получени от ВУЗ-овете.

Подписка, стачка или срещи

Отворено писмо до премиера заради неполучени 20 на сто върху заплатите

Заради обещаното, но забавено изплащане на увеличението на заплатите на университетските преподаватели, от Синдикат “Висше образование и наука” към КНСБ настояха за оставката на един от зам.-министрите на образованието. Става въпрос за Генка Петрова (от ПП), за която смятат, че лобира в полза на отделни висши училища. А от синдикат “Висше образование” към КТ “Подкрепа” посочиха, че може да се стигне до протест, ако обещаните 20% се забавят още.

На 20 септември от МОН съобщиха, че считано от 1 август минималната заплата за най-ниската академична длъжност се увеличава с 20 на сто - от 1500 на 1810 лева, а за целта правителството отпуска 16 млн. лв. Парите и досега не са получени.

“Нарушен е социалният диалог, водят се разговори с отделни ректори, а не с национално представените синдикати”, написаха в отворено писмо до премиера акад. Николай Денков от синдиката. Според тях персонална вина за това има Генка Петрова.

Значителен брой университети ще участват в събирането на подписка, която да бъде внесена в министерството, посочи пък доц. Валери Апостолов, председател на синдикат “Висше образование” към КТ “Подкрепа” “Втората стъпка ще бъде протест”, каза той.

А МОН са инициирали серия от срещи с висшите училища, ректорите и синдикатите за обсъждане на справедливо разпределение на допълнителните 16 млн. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование