Раненият алпинист на Олимп е без признаци на живот

Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Четири възможни варианта за преместване на националния стадион

Градушка отне поминък, земеделец го връща Стихии нанесоха щети в Свищов, Левски и Русе

Във Велико Търново откриват паметник на Христо Ботев навръх 2 юни

Осигуровки и за доходи от продажби в интернет Хората, които извършват стопанска дейност, с вноски като еднолични търговци

20 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Дебелец

100 декара от сметището край село Цалапица горят

400 млн. лв. за вдигане на минималната заплата Поне 560 лв. на месец да взимаме през 2019 г., предлага кабинетът

Правят промени в Кодекса на труда

Повишението на минималната заплата от 510 лв. на 560 лв. ще струва на бизнеса 400 млн. лв. Това обясниха работодатели по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът отново разкритикува предложеното от кабинета увеличение на минималната заплата с 9% от следващата година, което обаче се подкрепя от двете синдикални организации КНСБ и КТ “Подкрепа”. “Минималната заплата не може да бъде еднаква за всички длъжности, тя трябва да се договаря по икономически дейности, както се случва в половината работеща Европа”, коментира Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателите отново обявиха искането си за промяна на наболелите проблеми на бизнеса – отпадане на добавката “клас прослужено време”, отпадане на задължението за плащане на първите три дни болнични от страна на работодателя и въвеждане на нов механизъм за определяне на минималната заплата.

Нощният труд да се заплаща по 2,80 лв. за час, предложиха синдикатите от КТ “Подкрепа”. Предложението им е заплащането на час труд през нощта да стане 0,5% от минималната заплата. Така при минимална заплата oт 560 лв., ставката за час нощен труд би станала 2,80 лв. Сегашната минимална стойност от 0,25 лв. на час не е променяна от 2007 г.

След продължителен дебат между бизнеса и синдикатите по тази тема, социалният министър Бисер Петков предложи да се направи работна група, която от началото на 2019 г. да подготви промени в Кодекса на труда.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Минимална заплата поне 200% от прага на бедността за изминалата година. За да може всеки, който работи, да си подсигури семейството (при схема 2 възрастни, 2 деца). Не може да има работещи бедни – модерни роби! Имаме производителност на труда, нямаме нови технологии. Защото на тези пишман-чорбаджии им е по-евтино да хванат 10 души с лопати за по 30 лева, отколкото да платят 350 лв машиносмяна на багер, транспорт, ГО, амортизации и квалифициран багерист с минимум 50 лв надник.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.