400 млн. лв. за вдигане на минималната заплата

Поне 560 лв. на месец да взимаме през 2019 г., предлага кабинетът

Правят промени в Кодекса на труда

Повишението на минималната заплата от 510 лв. на 560 лв. ще струва на бизнеса 400 млн. лв. Това обясниха работодатели по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Бизнесът отново разкритикува предложеното от кабинета увеличение на минималната заплата с 9% от следващата година, което обаче се подкрепя от двете синдикални организации КНСБ и КТ “Подкрепа”. “Минималната заплата не може да бъде еднаква за всички длъжности, тя трябва да се договаря по икономически дейности, както се случва в половината работеща Европа”, коментира Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Работодателите отново обявиха искането си за промяна на наболелите проблеми на бизнеса - отпадане на добавката “клас прослужено време”, отпадане на задължението за плащане на първите три дни болнични от страна на работодателя и въвеждане на нов механизъм за определяне на минималната заплата.

Нощният труд да се заплаща по 2,80 лв. за час, предложиха синдикатите от КТ “Подкрепа”. Предложението им е заплащането на час труд през нощта да стане 0,5% от минималната заплата. Така при минимална заплата oт 560 лв., ставката за час нощен труд би станала 2,80 лв. Сегашната минимална стойност от 0,25 лв. на час не е променяна от 2007 г.

След продължителен дебат между бизнеса и синдикатите по тази тема, социалният министър Бисер Петков предложи да се направи работна група, която от началото на 2019 г. да подготви промени в Кодекса на труда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика