Кейти Пери и Орландо Блум се сгодиха Певицата получи годежен пръстен за близо 5 милиона долара

Шофьорът, който удари колата на Шабан Шаулич, бил без книжка

Учени установиха, че депресията ускорява значително стареенето на мозъка

Издъхна жена, подпалила се от отчаяние Драмата се разигра на 14 февруари в стражишкото село Камен

Българка в Атина написа стихотворение за Васил Левски

Почина клошар, подпалил брадата си с цигара 74-годишният несретник е издъхнал в Клиниката по изгаряния в „Пирогов”

Задържаха мъж, подал фалшив сигнал за бомба в хотел в Търново Гостите и персоналът на туристическия обект били изведени от сградата

В. „Комерсиант“: „Газпром“ обмисля построяването на „Турски поток-2“

Спипаха двама 18-годишни, нападнали и ограбили възрастна жена в дома й

Започна операция за контрол на товарните автомобили и автобусите

„Петицата“ е баварец №1 в България Германската компания остава лидер на пазара на луксозни коли

Банките готови за стрес тестовете на ЕЦБ Активите им възлизат на 105,6 млрд. лв., което е ръст със 7,9% на годишна база

Престрелка в туристическия квартал в Ню Орлиънс, петима минувачи са ранени

Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност: Глобалните играчи все още не са готови да поемат отговорностите

„Златна мечка“ за филм от Израел на Берлинале

Синдик продава сградата на болницата в Елена за 1 млн. лева

Сградата на болницата в Елена е обявена за продан за 1 млн.лв. Целият сграден фонд на търговското дружество МБАЛ „Д-р Димитър Моллов“, което е в ликвидация, е сложено на тезгяха от синдика Иван Балабанов. Това съобщи във вторник кметът на Елена инж. Дилян Млъзев.

Инж. Дилян Млъзев
Инж. Дилян Млъзев

 

Първоначалната тръжна цена е 1 милион лева, като обявление за продажбата е публикувано в кметската управа. Това реално е размерът на общата сума без лихвите, на която възлизат задълженията на фалиралата лечебница. Парите бившата болница дължи на доставчици на лекарства, на медицинския персонал, който работеше доскоро в нея – за заплати и осигуровки, за електроенергия и др.
„Най-голям е борчът на лечебницата към НАП“, уточни още инж. Млъзев.

Градоначалникът изрази мнение, че цената не съответства на пазарната, тъй като е много висока, и че търгът надали ще е успешен. Явно балансът в ценовата оферта не може да се намери, защото преди време огромната триетажна сграда е била обявена за смехотворната сума от 150 000 лева. Само решението на Окръжния съд във Велико Търново за спиране на разпореждане с имуществото на МБАЛ е осуетило стационарът да се изтъргува за такава смешна сума. По неофициална информация, преди няколко години е бил заявен интерес от инвеститори, готови да платят за лечебницата около 400 000 лева, за да я превърнат в дом за стари хора.

В сградата на бившата болница, която е относително модерна и запазена, в момента се помещават хоспис с капацитет за 25 човека, Спешна помощ, медицински център, както и кабинетите на общопрактикуващи лекари. Тези структури обаче не са извадени от активите на дружеството и помещенията не са отделени като обособени части.

По решение на съвета на кредиторите сега на търга сградата е пусната „на цяло“, а не на обособени части. Инж. Млъзев уточни, че община Елена е съсобственик с МБАЛ, която има по-големи дялове, и мажоритарният собственик е длъжен да предложи първо на кметската управа да изкупи сградата или обособени части от нея. Това е единият вариант за запазване на действащия хоспис в бившата болница.
„По отношение на филиала на ЦСМП по проект на Министерството на здравеопазването се подготвя неговото изнасяне извън тази сграда и настаняване в друг обект с ново оборудване. Тази зима е била много трудна за работещите в сградата“, сподели инж. Млъзев.

Съдействие са оказали двете горски стопанства – в Буйновци и в Елена, които предоставили дърва.

От общинското ръководство се надяват бившата лечебница да бъде купена , макар и на по-ниска цена от инвеститор, който да запази предназначението на сградата. Тя може да остане като болница за долекуване и рехабилитация, да се превърне в модерен рехабилитационен център, или да се ползват даденостите на чистия планински въздух и да се лекуват белодробни заболявания. „Може да се превърне и в модерен дом за стари хора. Досега обаче не е заявяван инвестиционен интерес от страна на медицински холдинги или фармацевтични компании“, коментира инж. Дилян Млъзев.

Болницата в град Елена е с над 120-годишна история и е една от първите болници в България след Освобождението. Открита през 1880 г., в нея са работили известни лекари, които са и основоположници на здравеопазването в новосъздадената държава. Многопрофилна болница за активно лечение „Д-р Димитър Моллов-Елена” ЕООД, е търговско дружество от 2000 година. Към настоящия момент дружеството е в ликвидация и не предлага предоставяне на здравни услуги. Лечебницата в Елена окончателно прекрати дейността си през 2012 г., като нейн последен управител е д-р Йорданка Садинова. Здравното заведение е функционирало успешно с четирите си отделения – АГО, Детско отделение Вътрешно отделение и хирургия. Факторите да стигне до ликвидация са комплексни, като основните са – намаляване на населението, респ. пациентите в района, и липсата на квалифицирани кадри.

Лечебницата носи името на еленският медик д-р Димитър Моллов, основоположник на българското здравеопазване. Той е създател на първия здравен закон (1879), председател на Върховния медицински съвет (1879 – 1882), един от инициаторите за основаването на Александровска болница в София, основател на Българския червен кръст (1883), заместник главен лекар на Българската войска (1884 – 1887), съосновател (1901) и пръв председател на Българския лекарски съюз.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.