Син на Джордж Буш-старши взел 300 000 долара от Ружа Игнатова, обвинена в измами с криптовалута

Синът на президента Джордж Буш – старши – Нийл Буш, е взел $300 000 от българката Ружа Игнатова, която е издирвана от ФБР заради измама за няколко милиарда долара с криптовалута , съобщава bgvoice. Това става ясно от показанията на адвокат Марк Скот, който също е обвиняем по делото за $4 млрд.

Според Скот Нийл Буш е взел парите, за да уреди среща на Ружа Игнатова с китайски предприемач, за когото той работел. Китаецът е трябвало да инвестира в криптовалутата на българката „OneCoin“. Присъствието на сина на бившия американски президент е щяло да гарантира сигурност на сделката. По-късно Нийл се свързва с агенти на ФБР, които разследват схемата и дава показания, тъй като е бил в член на борда на директорите на китайската компания, която е трябвало да получи $60 млн. от „OneCoin”. От разпита, който ФБР е провело с 64-годишния Буш става ясно, че китайският бизнесмен, с когото се срещнала Игнатова е получил от нея сериозна сума в криптовалута за петролна сделка в Мадагаскар.

Братът на Джордж Буш – младши обяснил, че не очаквал, че сделката е измамна. Идеята на инвестицията била китайската компания да извърши с парите сделка с петрол в Мадагаскар. От сделката Нийл Буш щял да получи 10 процента, стига собственика на китайската компания да може да продаде криптовалутата.

По време на съдебното заседание съветникът на Нийл Буш Дейвид Гергер потвърди участието на брата на бившия американски президент, но обясни, че сделката, от която той е щял да получи процент се е провалила. Гергер също така отрече клиентът му да е бил в борда на директорите на китайската компания, която е имала намерение да работи с Ружа Игнатова. "Буш не е заемал подобен, пост, нито е инвестирал в тази фирма", обясни съветникът. По неговите думи отношенията на Нийл Буш с Игнатова се свеждат до една среща и разговор.

След като свидетелите са били изслушани съдията, който води делото е преценил, че показанията на Буш по никакъв начин не помагат на делото и той няма да бъде призован в съдебната зала.

Миналата седмица братът на Ружа Игнатова - Константин Игнатов, призна участието си в измамната схема с криптовалута. Игнатов е сключил сделка напълно да съдейства на властите. Ако бъде признат за виновен за участието си в схемата той може да получи до 90 години затвор. Сделката, която българинът е сключил обаче му дава възможност да свидетелства срещу останалите замесени в измамата с криптовлута и да бъде включен в американската програма за защита на свидетелите Според официални документи информацията, с която той ртазполага „представлява заплаха за здравето и живота му".

Константин Игнатов твърди, че сестра му живеела в София преди да изчезне. Те разговаряли относно критиците на OneCoin, като сестра му ги определила като „хейтъри“. Тя се страхувала, че неин близък човек ще я разкрие пред ФБР.

Игнатов твърди, че сестра му го помолила да й закупи билети за Виена и след това за Атина. Той твърди, че не е разговарял с нея след изчезването й.

Коментари

Задължително поле