Синът на Радой Ралин с изповед за лиричната страна от характера на своя баща

Започнах да осъзнавам и да разбирам баща си, когато навлязох в темата „Алеко Константинов. Това сподели пред свищовската общественост синът на Радой Ралин- Кин Стоянов. Българският общественик бе гост на Свищов по повод Алековите дни, посветени на 156 годишнината от рождението на Щастливеца.

В организирана творческа вечер, посветена на неговия баща Радой Ралин, Кин Стоянов разкри лиричната страна от характера на своя баща. Той сподели, че когато е работил по книжката „Гражданинът Щастливец“, която е мемоарен колаж на живота на Алеко, в съзнанието му започват да възникват редица аналогии между Щастливеца и неговия баща.

„Може да се каже, че Алеко Константинов със своя живот, своя нравствен императив и своята чистота е създал архетипа (политически, психологически, социално), към който съзнателно или не, всеки един български сатирик по някакъв начин се е стремил. За това ми се иска да ви разкажа за тези допирни точки, които аз намерих между Алеко Константинов и Радой Ралин“, заяви Кин Стоянов.

В разсъжденията си той подчерта, че Алековия сатиричен образ на Бай Ганьо всъщност е създаден от лирик и изтънчен писател, какъвто е и Радой Ралин. Кин Стоянов сподели, че преди да стигне до епиграмите, неговият баща е бил автор, който е писал стихове изразяващи тъкмо тази струнка на чувствителност, а като пример даде стихотворението му „Бодли“, което много точно го показа. Той разкри пред присъстващите, че голямата болка на неговия баща е била „неосъщественият човек“, а политическата ситуация в България, е според него, причината и Алеко Константинов, и Радой Ралин да узреят като сатирици. „Сатирикът не търси сатирата, тя намира него!“, убеден е Кин Стоянов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони