Синът на руски богаташ стана барон Сибирски

Евгени Лебедев получи аристократична титла от кралица Елизабет Втора.

Евгени Лебедев, най-големият син на присъствалия преди години в списъка на Форбс руски мултимилионер Александър Лебедев, бе удостоен от британската кралица с титлата барон Сибирски и Хемптънски. Волята на Елизабет II е скрепена с печата на монарха върху почетна грамота, съобщава The London Gazette.

40-годишният новоизпечен благородник става пожизнен пер, имащ право да заседава в Камарата на лордовете в британския парламент. Той ще премине специална процедура, преди да седне на скамейката на английските лордове, и ще трябва да положи клетва за вярност пред кралицата заедно с още 35 нови пожизнени перове. Британски медии съобщават, че Лебедев е искал в титлата му да бъде включена думата „Московски“, но според правилата разрешение за използване на чуждестранно географско название в нечия титла може да даде само правителството на съответната страна. Очевидно това не важи за Сибир...

Премиерът Борис Джонсън е препоръчал Евгени Лебедев на кралицата за аристократичната титла. Двамата са близки от 12 години, когато заедно са събирали помощи за английски военнослужещи, останали без дом.

Евгени Лебедев е бизнесмен, собственик на компанията Lebedev Holdings, която издава във Великобритания вестниците The Independent и Evening Standard. Всъщност изданията е придобил неговият баща Александър Лебедев, който е купил всяко от тях срещу символичната сума от 1 британска лира.

До 2015 г. Лебедев-старши присъства в списъка на най-богатите хора в Русия, след което разпродава част от собствеността си, донякъде под политически натиск. С лично състояние 1,6 млрд. долара през 2005 г. той заема 26-о място сред най-богатите бизнесмени от Русия и 413-о място в световния списък на списание „Форбс“. През 2006 г. с 3,7 млрд. долара се качва на 23-то място в класацията за Русия. През следващите години се спуска стремглаво, стигайки до 89-о място сред съотечествениците си със състояние от „само“ 1,1 млрд. долара през 2012 г.

60-годишният Александър Лебедев е предприемач и политик, до 1992 г. е дипломат, включително в руското посолство в Лондон, и офицер в КГБ. Неговият възход в бизнеса започва през 1993 г., когато основава „Руска инвестиционно-финансова компания“. Тя влиза с правата на управление в състава на Банка „Империал“, а Лебедев става началник на управление „Задгранични инвестиции“ в банката. През 1995–2004 г. е президент и генерален директор на Национална резервна банка, най-големият акционер на която е „Газпром“. След това се впуска в политиката, става депутат в Държавната дума от партия „Единна Русия“. През 2007 г. преминава в „Справедлива Русия“, от която обаче е изключен за антипартийна дейност.

От януари 2008 г. Лебедев-старши е председател на Съвета на директорите на „Национална резервна корпорация“ ЗАО – холдингово дружество начело на корпоративна група с над 100 предприятия, сред които по-известни са Националната резервна банка в Москва и Енергобанк в Киев, „Аерофлот – руски авиолинии“, „Корпорация Енергомашекспорт“, вестниците „Новая газета“ и „Московски кореспондент“ в Москва, Independent и Evening Standard в Лондон, други компании от различни сфери в Русия, Украйна, Швейцария, Франция, Италия.

Евгени е син на Александър Лебедев от първия му брак. В момента мултимилионерът е женен за 34-годишната манекенка Лена Перминова, от която има още три деца.

Коментари

Задължително поле