Сириец държал мрежа за плащания на терористи у нас (обзор)

43-ма арестувани за участие в древната система за парични трансфери “хавала”

Подготвят им обвинения за престъпления против националната сигурност

За финансиране на тероризъм присъдите са от 3 до 12 г. затвор

]Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни пред журналисти как е действала мрежата в България.  Снимка: Пламен Стоименов
Зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни пред журналисти как е действала мрежата в България. Снимка: Пламен Стоименов

Спецпрокурори и агенти на ГДБОП и ДАНС задържаха 43-ма души при акция срещу незаконна мрежа за финансиране на тероризъм. Начело на групата бил сирийски гражданин, който е арестуван в София.

Зад решетките са както българи, така и чужденци, участвали в мрежата. Под ръководството на спецпрокуратурата се провеждаха разпити и обиски в 7 града в страната - София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч.

Разследването започнало преди около една година, когато от ДАНС и ГДБОП засекли нерегламентирани парични преводи по метода “хавала” (виж стр. 3). Оказало се, че българската мрежа е част от международна организирана престъпна група, която извършва незаконни финансови операции, включително и свързани с финансиране на тероризъм.

Терористични действия или подготовка за тях не са били установени при следенето на групировката. Сириецът, за когото се смята, че е държал контрола върху престъпната мрежа у нас, бил спипан в контакт с лица, извършващи подпомагане на международни терористични организации, както и с такива, свързани с финансиране на тероризъм и други престъпления.

Арестуваните над 40 души засега са в ареста само за 24 часа. Тепърва наблюдаващите прокурори ще преценят за кои от тях има доказателства, за да бъдат подведени под отговорност. Разследването се води по текстове от Глава І от Наказателния кодекс за престъпления против републиката, уточниха от спецпрокуратурата. Спрод член 108а, ал. 2 който по какъвто и да е начин, пряко или косвено събира или предоставя финансови или други средства, като знае или предполага, че те ще бъдат използвани изцяло или частично от организация или група, която извършва или си поставя за цел за извършва терористични деяния се наказва с лишаване от свобода от 3 до 12 години.

Преди акцията от спецсъда са били получени над 130 разрешения за претърсване на 50 адреса на жилища и офиси. Проверени са били 26 автомобила и са обискирани 50 души. Разследващите са намерили и иззели документи, 32 000 евро и други вещи, използвани от групата.

 

По същата система на плащания

Разследват канал към Австрия

Специализираната прокуратура и ГДБОП разбиха през 2017 г. канал за нелегални преселници от Турция към Унгария и Австрия, по който плащанията вървели по същата система “хавала”. Тогава в София, Видин и Лом бяха арестувани осем нашенски каналджии. В някои случаи те прехвърляли мигрантите с лодки през Дунава в Румъния, а в други – през зелената граница в Сърбия. Преселникът от Ирак или Афганистан плащал в Турция около 4000 евро, а българските каналджии получавали за преминаването му през наша територия от 600 до 1000 евро. Плащали им чужденци, живеещи от години в София.

 

За каналджийство

11 месеца затвор за сириец, превеждал кюрди

]Вилата в Своге, в която се криели кюрдските бежанци от Ирак. Снимка: МВР
Вилата в Своге, в която се криели кюрдските бежанци от Ирак. Снимка: МВР

Сириец и двама софиянци ще лежат в затвор, защото са помогнали на 24 чужденци, сред които и 8 деца под 16-годишна възраст да влязат нелегално в България. Тримата поели групата от иракските граждани от кюрдски произход на турската граница. На 20 август м.г. я превозили до махала “Ромча” в село Владо Тричков, община Своге. За транспорта до селото, подсъдимите използвали “Крайслер Вояджер” и такси.

Сириецът е с хуманитарен статут в България и е с адресна регистрация в Харманли. Той е осъден на 11 месеца при “строг” режим на изтърпяване. Двамата българи са осъдени на по 3 месеца затвор условно. Присъдата е наложена след споразумение с Районната прокуратура в Своге.

 

С плащания „на честна дума” финансират преселнците

Системата „хавала“ е от времето на Синбад Мореплавателя

Печалбата за хавалдарите е около 5%

]Преселниците плащали на хавалдари в Истанбул и минавали нелегално границата ни без да носят пари и скъпоценности. Снимка: Булфото
Преселниците плащали на хавалдари в Истанбул и минавали нелегално границата ни без да носят пари и скъпоценности. Снимка: Булфото

Системата за прехвърляне на пари “хавала” съществува от векове, като се смята, че е създадена от индуси, евреи, араби и перси, за да обслужва търговските връзки между Европа и Азия. Създадена е заради несигурните пътища по суша и море. През 8-9 век - времето на Синбад Мореправлателя и Али Баба и 40-те разбойници, керваните и корабите са пътували без търговците да носят в себе си кесии със злато. Разплащанията за стоката са ставали от точката на товарене й до точката на разтоварване при специални хора, наречени хавалдари. Те могат да бъдат оприличени на сегашните лихвари, но без отрицателния смисъл на думата, тъй като потребителите им винаги са оставали доволни от услугите им.

Схемата на действие е проста и в основата й са доверието и дадената дума. Преди да тръгне за стока, търговецът от Багдад отива при своя хавалдар, който срещу определена сума му дава специален знак – код или разписка. С този нишан при хавалдар в Кайро, Триполи или Мароко багдатският търговец може да си получи парите. Печалбата за хавалдарите е около 5%, като те се разбират помежду си как да я удържат – дали при даването, или получаването на парите. На подобен принцип са изградени множество днешни пощенски и други международни системи за разплащания.

Реално при тази система липсва парична трансакция, която да може да бъде проследена, тъй като всеки хавалдар плаща със собствени пари. Така през XX и особено през XXІ век “хавала” става отличен начин за финансиране на незаконни дейности, включително и на терористични организации. По оценка на американските власти по тази схема са били пренесени милиарди долари в страни като Пакистан, Афганистан, Сомалия и др.

Системата “хавала” се използва от десетилетия в България от арабски студенти, които следват у нас. Смята се, че от няколко години чрез нея по целия свят се плаща прехвърлянето на нелегални бежанци, като най-големите хавалдарски офиси са в Истанбул. Плащанията стават там, а при минаването през границите мигрантите не носят пари, защото могат да им ги конфискуват.

 

Зам.-главният прокурор Иван Гешев: От 100 до 300 млрд. евро минават през мрежата

“Такава мрежа от лица съществува в почти всички европейски държави. Имаме информация и за държави извън ЕС. Разплащанията, които минават през тази мрежа от хавалдари, годишно е между 100 и 300 млрд. евро”. Това обясни пред журналисти зам.-главният прокурор Иван Гешев и направи сравнение с финансови преводи на “Уестърн Юниън”. Зам.-главният прокурор обясни схемата като даде пример с финансист, който плаща за всякакви незаконни дейности, включително на терористични организации извън територията на България.

“За да няма спекулации, още веднъж ще кажа, че не става въпрос за явни терористични действия на територията на страната”, подчерта зам.-главният прокурор. Той обясни, че това досъдебно производство е едно от първите с толкова много участници в страна от Европейския съюз и че по случая е имало обмен на информация с партньорски служби.

Коментари

Задължително поле