Сирийски бежанец търси 100 000 евро обезщетение от Гърция

Дело за обезщетение срещу гръцката държава е заведено в Тричленния административен съд на остров Родос от сирийски бежанец, който в момента живее в Швейцария.

68-годишният Сириец търси да му се изплати обезщетение в размер на 100 000 евро за неимуществени вреди. Според него служител на пристанището в Калимнос през септември 2014 г. близо до остров Псеримос е стрелял срещу лодката с която той и други 12 мигранти и двама трафиканти са плавали, което е довело до сериозната му контузия и трайна инвалидност.

Според информация на гръцката брегова охрана от това време „забелязана е подозрителна 7-метрова яхта да влиза в залива Феримос и след няколко минути да се отправя към турския бряг". От гръцка брегова охрана се приближили до яхтата и с постоянни предупреждения се опитали да я отбият. Трафикът пренебрегнал инструкциите опитвайки се да избяга от последващ арест от гръцка страна.

Започнала преследване в гръцки води като трафикантите постоянно променяли посоката с опасни маневри, с което изложили на риск живота на пътуващите бежанци.

Веднага след като яхтата с трафиканти е спряна, хората на борда са арестувани.

След претърсване на всичките помещения, е установено, че са превозвани 13 души, скрити, някои в кабината, а други лежащи на палубата, покрити с товар. Ранените по време на преследването са настанени в болница за първа помощ. Служителите на пристанищната администрация са оказали първа помощ и са напуснали болницата, а един от двамата тежко ранени мигранти, е транспортиран с хеликоптер Super-Puma до остров Родос, а другият със C-130 до болницата в Солун.

Коментари

Задължително поле