Скандална група представя Русия на „Евровизия“

Групата „Little Big”; Снимка от Инстаграм

Успехът на „Little Big” започва като първоаприлска шега

Подиграват се на Ким Чен Ун

След участници като Кончита Вурст, Верка Сердючка, „Лорди“ и Нета Барзилай човек трудно може да се впечатли от кандидат на „Евровизия“, но руснаците от групата „Little Big” определено са такъв.

Ексцентричната банда се състои от четирима - Иля Прусикин, Соня Таюрская, Антон Лисов и Сергей Макаров. Определяна е като представител на жанровете рейв и пънк поп, а в родната й вярват, че за първи път ще бъдат представени на конкурса от истински любимци на народа.

Историята на „Little Big” е не по-малко интересна от музиката им. Групата прави официалния си дебют на 1 април 2013 г., когато пуска в YouTube песента си “Every Day I’m Drinkin“ („Всеки ден пия“). Парчето мигновено става хит и само няколко месеца по-късно бандата получава първата си голяма възможност, като е поканена да подгрява концерт на рапърите „Die Antwoord” в Москва. На следващата година групата бележи нов успех, след като издава първия си албум, озаглавен „От Русия с любов“. През 2016 г. „Little Big” печели първото си голямо отличие – музикалните награди в Берлин.

Успехът на руската група обаче далеч не се дължи на феноменални певчески качества, а на ексцентричност. Един от най-известните клипове на изпълнителите е към песента им „LollyBomb“, в която директно се подиграват на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и на неговите закани да изстреля ядрена ракета. Видеото има над 84 млн. гледания в YouTube и спечели награда за най-добър клип на наградите „Глобал филм“. Мнозина обаче критикуват групата заради саркастичния й стил и подигравките й към руските традиции. „Искаме да премахнем стереотипите. Най-забавното е, че някои хора в Русия ни критикуват, докато в Европа се смеят на чувството ни за хумор“, споделя основателят на „Little Big” Иля Прусикин.

Именно той е човекът, който стои зад целия успех на бандата. Нейното създаване започва като шега от негова страна, когато публикува клипа на „Everyday Iʼm Drinking“ като първоаприлска шега. До ден днешен групата е напълно независима, като има собствена продуцентска компания и сама финансира песните и клиповете си. И докато видеото на „Everyday Iʼm Drinking“ е струвало на изпълнителите само 15 000 рубли (около 300 лв.), то през 2019 г. „Little Big” вложи цели 1,5 млн. рубли (около 36 000 лв.) в клипа към песента си „Skibidi”. Инвестицията даде резултат и клипът има над 360 млн. гледания в YouTube.

Въпреки успеха и нарастващата популярност изпълнителите не се главозамайват и продължават да преследват целта си да се превърнат в най-известната група в Русия, като сега пътят им минава през „Евровизия“. Това не е първият опит на „Little Big” да изгреят на европейската сцена. Бандата е искала да участва на конкурса миналата година, но телевизионният канал „Россия-1“ избра представителят на страната да бъде певецът Сергей Лазарев. „Имахме готова песен, която се казваше „You are My Love“. Бяхме напълно подготвени да участваме в конкурса, но те избраха друг човек“, коментира пред „Комсомолская правда“ Иля Прусикин. Той е убеден, че за миналогодишния им неуспех е виновен певецът Филип Киркоров, който отговаря за избора й.

Тази година „Первый канал“ излъчва „Евровизия“ и решава кого да изпрати в Нидерландия. Двете телевизии - „Россия-1“ и „Первый канал“, се редуват от 2013 г. насам да избират представителите на страната в конкурса.

И въпреки че „Little Big” се радва на голям успех сред руския народ, мнозина смятат, че решението на страната да прати скандалната група на най-големия европейски музикален конкурс показва, че Русия няма особени претенции да спечели надпреварата. Според експерти „Евровизия“ не заслужава особено внимание и е събитие, за което хората се сещат, едва когато наближи провеждането му. През последните години Русия беше представяна от някои от най-известните си изпълнители. Тази година обаче страната предприема напълно различен подход и дава шанс на „Little Big” да спечели нови почитатели.

Участието на необичайната група беше прието сравнително безразлично в Русия, но за сметка на това, стана повод за няколко скандала в Украйна. Певицата Яна Шамаева, известна в родината си като Джери Хейл, си навлече гнева на сънародниците си, след като в социалните мрежи обяви, че „Little Big” ще спечелят Евровизия. Подобна грешка направи и украинският водещ Владимир Остапчук.

Участието в „Евровизия“ на толкова ексцентрична група в крайна сметка не е изненада, като се има предвид историята на конкурса. Времената, в които изпълнители като АББА и Селин Дион печелеха надпреварата, отдавна отминаха.

През последните 25 години „Евровизия“ се превърна в музикално шоу, в което могат да се видят някои от най-странните изпълнители на света. Още през 1998 г. спечели транссексуалнта певица Дана Интернешънъл. След скандалната победа публиката на „Евровизия“, която избира победителя, започна да се вълнува повече от спектакъла, отколкото от певческите данни. Това даде шанс на страховитата финландска група „Лорди“, брадатата австрийка Кончита Вурст и на колоритната еврейка с наднормено тегло Нета Барзилай да се превърнат в световни знаменитости.

Прилична песен за конкурса

„Little Big”отива на „Евровизия“ с песента „Uno”. Парчето беше представено в четвъртък в комедийното шоу „Вечерний Ургант“ на „Первый канал“. „Uno” беше определена от Иля Прусикин като „написана в стил рок-диско“. И, за разочарование на хард феновете му, и в текста, и в клипа няма почти никакъв алкохол, ако не броим няколко коктейла „Маргарита“.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл