Скандал „пари срещу помилване“ в САЩ

Разследването на министерството на правосъдението започнало през август, но информация за него бе обявена днес.

Лобисти предлагали дарения на Белия дом

Разследват предполагаема корупционна схема

 

Тръмп: Това е фалшива новина

Правосъдното министерство на САЩ разследва предполагаема корупционна схема за предлагане на значителни политически дарения за Белия дом в замяна на получаване на президентско помилване или намаляване на присъда, предаде Ройтерс.

Това показват съдебни документи, огласени от Берил Хоуъл - главен съдия на федералния окръжен съд във Вашингтон, която определи случая като “подкупи срещу помилване”. Близо половината от 18-страничния документ е редактиран, така че много малко от детайлите по схемата стават ясни и нито един от потенциално замесените в нея хора не е назован. Посочено е обаче, че поне един от участниците е адвокат, както и че е търсено помилване за осъдено за федерално престъпление лице.

Схемата включвала лобисти, които опитвали контакт с висши представители на Белия дом, които срещу значително дарение да издействат помилване или смекчаване на присъда. Установено е, че две лица, действали като лобисти, всъщност не са били регистрирани като такива.

От правосъдното министерство уточниха, е нито един правителствен служител не е и не е бил обект на разследването.

В коментар президентът Доналд Тръмп нарече разследването “фалшива новина”.

Разкритията за предполагаемата схема идват броени дни, след като Тръмп помилва своя бивш съветник Майкъл Флин, признат за виновен по обвинение, че е излъгал ФБР за контактите си с руски представители. Както и на фона на медийни публикации, че Тръмп е обсъждал със съветници помилване за членове на семейството си.

Коментари

Задължително поле