Скатов с 8 върха по 8000 метра

Атанас Скатов вече има 8 върха с височина над 8000 м на сметката си, след като стъпи на Гашербрум I (8080 м). Българинът първоначално планирал да атакува Гашербрум II (8035 м), но променил намеренията си в лагер 3 на 7000 м височина. След тридневна аклиматизация той тръгнал след група от 15 алпинисти, които Гашербрум I, известен и като Скрития връх. Това е вторият му 8-хилядник след Чо Ою, където българинът стъпи през май.

„Изкачването беше трудно в условия на много силен вятър – заяви Скатов след успешната атака. - Много се чудех дали да тръгна, след като не бях спал и нямах възможност да се възстановя след аклиматизацията, но реших, че съм дошъл да катеря върхове и тръгнах решително и с вяра в собствените сили нагоре. Радвам се, че успях, но сега съм много изморен, тъй като последните пет дни имам по един-два часа сън на денонощие и преодолявах дълги разстояния в условия на разреден въздух.“

Сега алпинистът слиза към лагер 1 за почивка и възстановяване. Там ще реши дали да предприеме атака и на Гашербрум II, но това зависи от метеорологичните прогнози и физическото му състояние.

Коментари

Задължително поле