Скафандър на Гагарин е изложен във Вашингтон

Реликвата продадена на търг през 1993 г.

Надписът СССР на шлема бил добавен в последния момент

US астронавтите носят съветски костюми при полети до МКС

Скафандърът на първия човек, стъпил на Луната - американецът Нийл Армстронг, бе изложен за пръв път от 13 години реставрация в Националния музей на авиацията и астронавтиката във Вашингтон. Това стана на 16 юли, точно 50 г. след изстрелването на “Аполо 11”, който на 20 юли преди половин век спусна на лунната повърхност апарата “Игъл” с астронавтите Армстронг и Едуин “Бъз” Олд­рин.

В същия музей е изложена и друга реликва на космонавтиката - скафандър на Юрий Гагарин, първият човек, летял в космоса през 1961 г. Оранжевият костюм във вашингтонския музей обаче не е този, който Гагарин носи при полета, а един от тренировъчните му.

Той попада отвъд океана след търг на “Сотбис” в Ню Йорк през 1993 г. Купува го частен колекционер от САЩ, който 4 г. по-късно го предава на музея. Официално не е известно за каква сума е купен, твърди се, че е за $30 000. Как попада на търга също не е ясно, предполага се, че е изнесен от Русия в суматохата след разпадането на СССР през 1991 г.

Костюмът бил оранжев, за да бъде по-лесно открит Гагарин след приземяването с парашут. А надписът “СССР” на шлема му бил добавен в последния момент, за да не бъде объркан с шпионин, ако се приземи на неприятелска територия.

Любопитен факт е, че един от последните съветски модели скафандри - “Сокол”, се използва и днес и то и от американските астронавти, които летят с руски кораби “Союз” до Международната космическа станция.

Какво се случва с тялото на човек в космоса без защитно облекло

Колкото до въпроса защо космонавтите носят скафандри - ето кратко описание какво ще се случи с човешкото тяло в космоса без защитно облекло. Всяка течност в организма се изпарява, в резултат тялото замръзва, но преди това се издува почти двойно, заради превръщането на азота в кръвта в газови мехурчета. Във вакуума на космоса незащитен човек може да оцелее максимум 90 секунди.

Коментари

Задължително поле