Ските помогнали на Джокович да печели в тениса

Новак Джокович отново властва на корта. След успешното завръщане от операцията на лакътя, завършило с грандиозния финал на „Уимбълдън“, Джокера преживя негативен момент – участието му на Ю Ес оупън завърши с отказване заради травма. Но само месец почивка бе достатъчен Ноле да се завърне на върха, при това с титла в Токио. А победната серия продъжлава в Шанхай, където сърбинът вече е на четвъртфинал след победа със 7:5, 6:3 над Джон Иснър (САЩ).

По традиция сърбинът успява да измъкне дори мачовете, в които сякаш не играе най-добрия си тенис, а в ключ към успеха се превръща главно манталитетът и волята, но също и физическите качества. За разлика от мощния Надал или двуметровите майстори на сервиса, Джокера не впечатлява с габарити и мускули, а основният му коз е подвижността и гъвкавостта. Неведнъж Ноле е връщал неспасяеми топки с акробатични движения, а стоп кадрите са свидетелства за невероятната му пластичност и умение да остане на крака.

Тенисистът смята, че дължи „гумените“ си глезени на ските. На почти всички професионални спортисти им е забранено да карат ски, тъй като рискът от контузии е прекалено голям. Новак обаче кара от малък и досега не се разделил с любовта си към белия спорт.

„Мисля, че това ми е помогнало за гъвкавостта в ставите, най-вече на глезените – твърди сърбинът. - Познавам много тенисисти, които си забраняват ските, но аз не бих го направил. Не бих подписал какъвто и да е договор, който ще ме ограничи в това отношение. Ските сякаш са в кръвта ми, роден съм в семейството на професионален скиор. Освен баща ми се състезаваха също чичо ми и леля ми. Като малък играех много баскетбол и футбол, които са популярни в Сърбия.“

Федерер не кара от страх

Любовта на Роджър Федерер към ските не отстъпва на тази на Джокович. Маестрото от Швейцария дори има трофеи като малък и сам твърди, че ако не е станал тенисист, най-вероятно е щял да е ски учител.

„Не съм карал от 2008-а, страх ме е да не се контузя – признава Федерер. - Дори само да обувам тези тежки обувки... Сега дъщерите ми се научиха. Имах време да покарам с тях, но реших да се въздържа. Преди време играех и скуош в почивните дни, понякога се увличах във футбол в приятели. Вече не правя такива неща. Когато спра с тениса, ще имам достатъчно време за тях.“

Коментари

Задължително поле