Складове и апартаменти са най-добрата инвестиция

Складовете и жилищата се очаква да бъдат най-предпочитани от инвеститорите през 2021 г.

Съвет на консултанти

Може да се насочат и към хотели

Складовете и жилищата ще продължат да предизвикват най-голям интерес сред инвеститорите през 2021 г., пише в анализ на консултантска компания на пазара на имоти. През миналата година индустриалните и жилищните имоти са увеличили дела си от общия обем привлечени инвестиции. Очакванията са тази тенденция да продължи.

Консултантите прогнозират, че инвеститорите в основни активи ще останат и тази година привлечени от офис сгради в ключови европейски централни бизнес квартали с ниско ниво на свободните площи, като Берлин, Мюнхен, Париж, Милано и Лондон.

Консултантската компания очаква мини-маркетите и складовете близо до жилищните квартали в гъстонаселени райони, както и складовете на пазари с голям дял или увеличение на електронната търговия да продължат да привличат инвеститори. Многофамилните жилища в градове и области с недостатъчно предлагане също ще останат от ключово значение за инвеститорите.

Според консултантите, водещият избор за инвеститорите тази година са логистичните имоти на пазари с недостиг на предлагането като скандинавските страни и Испания, гъвкавите офиси и студентските жилища, както и многофамилните жилища на пазари с растящо търсене на имоти под наем като Южна и Източна Европа. След като много европейски страни въведоха по-строги екологични стандарти при строителството през последните години, друга добра възможност за инвестиции е реновирането на сгради, за да отговорят на по-високите зелени стандарти.

Инвеститорите с по-голям апетит към риск може да се насочат към купуването на преоценени хотели в туристически дестинации, посочват консултантите. Водещи сред алтернативните активи през 2021 г. ще бъдат здравните заведения, домовете за възрастни хора, центровете за данни и инфраструктурата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти