Скопие осъди стрелбата срещу българския клуб "Цар Борис Трети" в Охрид

Министерството на външните работи на Република Северна Македония остро осъжда вандалския акт от тази вечер, при който са повредени с оръжие външните прозорци на гражданския клуб в Охрид.

"Особено притеснителен е фактът, че тези вандалски прояви се повтарят за много кратък период от време, като се има предвид, че само преди дни, на 20 ноември, станахме свидетели на поредния вандалски акт, когато беше повредена витрината на клуба. Подобни събития са напълно недопустими, могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които са в противоречие с европейската интеграция на страната", пише в съобщението на Министерството на външните работи на Република Северна Македония, предава БТА.

От МВнР в Скопие призовават компетентните институции да разследват обстоятелствата, при които са извършени тези вандалски действия и да предприемат незабавни мерки за разкриване на извършителите, както и да предприемат допълнителни превантивни действия за осигуряване на адекватни условия за безпроблемното протичане на дейността на този и всички други граждански клубове и сдружения в страната. "Всички граждани на Република Северна Македония имат еднаква свобода на сдружаване с цел реализиране на своите права и убеждения, което представлява законово и конституционно гарантирани човешки, граждански права и свободи – държавата като надежден кандидат за членство в ЕС трябва да гарантира това", пише в съобщението.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа