На 21 март 2019 да почерпят

Захариева на форум на жените в Япония Външната ни министърка на визита в Страната на изгряващото слънце

Разследват пловдивчанин за голи снимки на малките му дъщери

5 млн. лева зад „зелената“ лъжа за Шабленското езеро Премиерът Борисов е подведен с измамата

Намериха засят канабис в двора на завод в Габрово Растения са открити и в друг имот на собственика, общото им тегло е 92 килограма

Виктор Орбан: Ако ЕНП бешe изключила Фидес, щеше да се превърне в партия с лява насоченост

Драми и сълзи ще нажежат до червено кухнята на Ада Кой ще се изправи срещу Чилева в битка за оставане в Hell’s Kitchen България

Митничари ще продават горива

СДС възкръсва в партньорство с ГЕРБ Коалицията очаква 8 евродепутати на изборите на 26 май

Касови бележки за парите за чистене на входа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 март 2019

България без “Футболист №1“ на старта в квалификациите (ИНФОГРАФИКА)

ЕНП замрази членството на партията на Орбан

Глоби за лекари и 112 родители заради ваксините 124 станаха случаите на морбили

Кабинетът одобри данък „градушка“ Земеделците и застрахователите ще плащат задължително вноски

Скъпо месо, евтини колбаси

Докато цените на свинското растат с над 5% за година, на саламите падат
При пилешкото е обратното – то поевтинява, а кренвиршите от него поскъпват

Цените на свинското месо у нас растат, а в същото време тези на колбасите, за които то трябва да е основна суровина, падат. Това показват данните на Държавната комисия за стокови борси и тържища. Според тях от средата на март цената на едро на свинското месо върви нагоре и в края на юни е отчетено поскъпване от 15,5%. На годишна база пък (спрямо юни 2016 г.) повишението е с 5,3%. В същото време цената на малотрайните колбаси намалява с 6,8% за година и с над 2% на месечна база. Понижение има и при кренвиршите – с 3,6%, и при тайния салам – с 5,4% на годишна база. Разминаването в цените не може да се оправдае с внос на месо, защото данните на комисията показват, че в същия период се наблюдава и покачване с 44% на цените на месото и на международния пазар.

Обратна е и ситуацията с пилешкото месо, което поевтинява на едро през юни спрямо същия месец на миналата година, но цената на пилешките кренвирши се покачва. Най-голямо е намалението при пилешките бутчета – с 11,3% и гърдите – с 10,7% за година. Цената на пилешките кренвирши обаче расте с 2,8% за същия период.

Данните на комисията показват още, че ядем по-скъпи сирене, кашкавал и масло. Най-драстично е покачването при маслото, чиято цена на едро през юни е била най-висока от 2012 г. насам. Тогава пакетчето от 125 гр. е струвало на едро 1,10 лв. при 1,62 лв. сега. Само за последната година (спрямо юни 2016 г.) цената му се е покачила с близо 31%. Най-скъпо от пет години насам се продава и кравето сирене. Килограм на едро през юни се е продавал по 5,73 лв. при 4,75 лв. през същия месец на 2012 г. Спрямо година по-рано поскъпването е с почти 6%. Толкова за месец се е увеличила и цената на кашкавала, като сега на борсите той се продава по 10 лв. за кг при 9,62 лв. за кг през 2015 г.

Анализът показва още, че плащаме повече и за кисело мляко. Цената на едро е с 6% над нивото от същия месец на миналата година. В същото време прясното мляко се задържа около цената от предходната година.
От началото на есента на 2016 г. се наблюдава известна възходяща тенденция при движението на цената на млечните произведения. При кравето сирене и при маслото тази тенденция се запазва и през първите месеци на настоящата година, коментират експертите на комисията. Те отчитат, че индексът на тази група стоки е най-висок в началото на 2014 г. Рязък скок на стойностите беше наблюдаван през лятото на 2007 г. и през 2010 г.

Според експертите един от факторите, който силно влияе върху цените на стоките в нашата страна, е конюнктурата на международните пазари.

По данни на Организация за прехрана и земеделие на ООН (ФАО) индексът на млечните продукти на международните цени през юни стъпва на ниво от 209 пункта, което е с 15,9 пункта (8,3%) по-високо от нивото през май. По този начин индексът се доближава до максималното ниво за последните три години, макар и да е все още с 24% по-ниско от рекордните стойности от февруари 2014 г. Регистриран е ръст на всички млечни продукти, които влизат в състава на индекса – сухо мляко (обезмаслено и пълномаслено), сирене и масло.

Освен млечните продукти и цената на захарта е най-висока за последните четири години, показват данните на ДКСБТ. През юни 2014 г. килограм на едро се е продавал по 1,35 лв. при 1,59 лв. миналия месец.

С над 20% е поскъпнал и фасулът, като през юни цената му на едро е била 3,49 лв. за кг, при 2,89 лв. за кг година по-рано.

В началото на летния сезон при цените на повечето риби има намаление на месечна база, като само при скумрията и сафрида има поскъпване съответно с 1,6% и 5%. Спрямо юни миналата година обаче копърката и сафридът се продават с 5-6 на сто по-скъпо, а рибата хоки – с 4 на сто.

Кирил Вътев, Асоциация на месопреработвателите пред „Труд“:
Задържаме цените
за сметка на производителя

“Колбасите не поевтиняват, задържа се цената им за сметка на производителя”. Така Кирил Вътев, член на Управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите коментира пред “Труд” парадоксът с цените на свинското месо и тези на колбасите. По думите му в момента се изчаква търговската мрежа и особено големите вериги да приемат новите цени, които влизат в сила след месец и половина. При положение, че суровината е поскъпнала осезаемо, няма как продуктът да поевтинява, категоричен беше Кирил Вътев.

Печалба
Търговци
слагат до 40% надценки

Търговци слагат до 41% надценка на стоките в магазините, отчитат данните на ДКСБТ. Наблюдението на цените на дребно на основните хранителни продукти: захар, олио, брашно и яйца показва, че през юни най-високи са цените в магазинната мрежа, като само при яйцата се наблюдава по-висока цена в големите търговски вериги.

Надценките на цените на дребно, спрямо цените на едро, в големите търговски вериги са най-големи при брашното и яйцата, съответно 27% и 41%, следвани от олиото – 18%. Най-малка надценка има при захарта – 4%. В магазинната мрежа търговците слагат до 33% отгоре върху цената на брашното, 29% – на яйцата, 22% – на олиото и 14% – на захарта.

Бойко Синапов, председател на Асоциация на животновъдите:
Изкупуват ни млякото по 50 ст. за литър

Няма обяснение на какво основание поскъпват млечните продукти у нас. Това заяви за “Труд” Бойко Синапов, председател на Национална асоциация на животновъдите в България. По думите му по този начин производителят се притиска с ниски изкупни цени и едновременно потребителят се натоварва със скъпи продукти.

Изкупната цена за литър прясно краве мляко е между 0,45 и 0,50 лв., каза Синапов. По думите му тя е твърде ниска за качеството, което предлагат фермерите. “Имаше критика към производителите на сурово мляко, че качеството на продукта е ниско. В момента всички фермери са подобрили процеса”, каза той.

“Поскъпването идва от Европа, защото България не е производител на масло, а се налага да внасяме продукта у нас”, заяви Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България. “Цените на суровото мляко у нас също се вдигнаха, като изкупните стойности на места стигат до 0,70 лв. за литър. Това също се дължи на международното поскъпване”, уточни той. “Цената на млякото през юни 2016 г. беше с 40% по-ниска от сегашната, заради влиянието на европейските цени. Количеството мляко у нас не достига за нуждите на целия пазар, затова и внасяме продукта от Европа, където цените са по-високи”, коментира зам.-председателят на асоциацията Симеон Присадашки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.