Слав Славов - белият брат

Слав Славов

Под съпровода на дъжд и градушка на 19 август последователите на учението на Петър Дънов посрещнаха слънчевата нова година с традиционен ритуал край Седемте рилски езера. Малцина обаче знаят, че Бялото братство в България има изградена стройна структура и устав. То се ръководи от общо събрание и управителен съвет. Председател на съвета в момента е г-н Слав Славов. „Паневритмията се изпълнява всеки ден от 22 март до 22 септември, но днешната е особено тържествена. Чувстваме се пречистени“, разказа в интервю Слав Славов.

Нещо невероятно се случва и със Слав Славов във Велико Търново, когато е директор на училище в града. „Майка ми, казва се Мария, имаше проблеми с нервите и трябваше да й се направят 3 инжекции, които струваха 200 лв. Нямахме толкова пари и се наложи да вземем от лихвар. До месец трябваше да му ги върнем, а нямаше откъде. Беше много голямо напрежение - човекът ни ги беше дал от добро сърце, не бяхме заложили нищо... А ние закъснявахме със 7-10 дни. И той започна да праща хора, обаждаше се по телефона, търсеше си своето... Нямаше откъде да вземем тези пари, пълна безизходица! Един ден след работа минах да видя майка, работеше в едно заведение. По случайност носех със себе си книжката „Заветът на цветните лъчи на Светлината" на големия духовен учител Петър Дънов.

Казах си - тя е последният ни шанс. Имаме нужда от пари, трябва да прочетем „зелените лъчи". Бяхме само двамата, прочетохме ги от край до край. Станах и казах: Това е, което можем да направим.“

Излязох и след 100 метра до мен спря автомобил - приятел на баща ми. Като ме видя, че съм притеснен, ме покани в колата. Влязох, а майка ми чака в заведението - и аз не знам какво чака. Не исках да споделям, но той настояваше и му разказах цялата история. За кратко замълча. И каза - добре, ще видим какво може да се направи. Аз слязох, а той отиде при майка ми и й даде парите. За 15 минути проблемът бе разрешен."

Години по-късно Слав Славов може спокойно да заяви:

„Днес е невъзможно да се преброят последователите на Бялото братство в България, тъй като стотици хиляди хора у нас четат от словото на Учителя Петър Дънов и никога не сме слагали граница между хората. Всички добри хора са от Бялото братство.“

Може да не знаете, но в столичния кв. "Изгрев" на ул. "Ген. Щерьо Атанасов" №2 в красива постройка се съхраняват личните вещи на Петър Дънов, наричан от своите последователи и ученици - Учителят. В сградата се помещават още книжарница и детска школа, посветени на братството. Там се крие и специална стая, събрала мъдростта и енергията на Петър Дънов - чрез мебелите там, които той лично е ползвал.

"Материята има памет и чувствителните хора, докосвайки се до тези вещи, наблюдавайки ги, правят невидима връзка с този, който си е служил с тях. За нас това е добре", каза Славов. Достъпът до предметите е регулиран, тъй като са особено ценни от историческа гледна точка и се увреждат от времето.

Много хора правят грешката да назовават учението на Петър Дънов дъновизъм. Председателят на Бялото братство обаче бе категоричен, че то никога не се е наричало по този начин от самия Петър Дънов или последователите му. Дори има запазени негови думи, които казва:

"Когато казвате Дънов, забивате един пирон в ръката ми".

Грижите, възпитанието и обучението на деца са призванието в живота на Слав Славов. В тези дела негов съратник и съмишленик е съпругата му Светла. Заедно те основават в София детската школа „Бялото кокиче“ и началното училище „Изгрев“.

"След 18 години работа в държавни училища разбрахме, че наследството, което Учителят Петър Дънов ни е оставил, е тясно свързано с нашата професия, с педагогиката. Без значение дали говорим за възпитание или за самовъзпитание. От години следваме насоките му, а в практиката ни като учители се убедихме, че конвенционалното съвсем не е достатъчно при работата с деца. Затова очертах система, която да помага и на родителите, и на малките", разказва Слав Славов. Нарекъл я „слънчева педагогика“.

"Опитният педагог може да се оприличи на градинар и земеделец, който познава белезите на времето, състава на почвата, качествата на младите дръвчета, значението на въздуха, водата и светлината. Всички блага, всичкият растеж в тази градина зависят от центъра - Слънцето", описва идеята си създателят на "Бялото кокиче". Той и хората около него вярват, че у всеки човек има зрънце, подобно на слънцето, което огрява земята. "И задачата на родителите и възпитателите е през първите 7 години от порастването на детето да подготвят почвата за това зрънце", обяснява Слав.

Прелюбопитен факт е, че в учебните заведения на Славови непослушните деца се наказват с... разходка в парка!

„Точно така! Там, сред другите, те виждат добрия пример", категоричен е слънчевият педагог. Вместо пясъчник и пързалка в двора на „Бялото кокиче" има градинка с плодове и зеленчуци, а денят започва с дихателни упражнения и песни.

Слав Славов често разяснява, че забързаният начин на живот може да надделее над любовта и добротата, ако човек пише върху пясъка. "Но както се казва в думите на Христос, че той е камък, върху който можеш да стъпиш, така и принципите от учението на Учителя - любов, мъдрост, истина, правда и добродетел, са един камък и няма как вълните, които идват от житейското море, да надделеят, защото човек има много силна опора. Разбира се, всеки със съдбата и житейските си задачи минава през различни изпитания, но ако истински следва учението на Бялото братство, може да се справи с всичко в живота си", каза още Слав Славов.

 

На учителя с любов

Слав Славов е магистър по биология и химия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Повече от 21 години педагогическа работа с деца и ученици. Завършва различни допълнителни обучения в системата на средното образование, вкл. и паневритмия, към център за следдипломна квалификация на Националната спортна академия през 2000 г. Работи години като учител, впоследствие директор на общинско училище в Карнобат. Обществен възпитател към общинската комисия по образование. Обича художествена и научна литература, спорта и разходките сред природата. От 2011 година живее и работи в София - детска школа „Бялото кокиче“. Участва в обучения и семинари по слънчева педагогика - методи за възпитание и обучение от Учителя Петър Дънов.

 

За него

 

Всестранно развит човек

Над всичко друго Слав обича да работи и да общува с хора. Изключително грижовен съпруг и баща - имаме дъщеричка. Обича да чете, да спортува и да се разхожда из планините. Разбира от хубаво кино и от хубава музика. Ами - всестранно развит човек.

Светла Славова, съпруга и сподвижник 

 

Способен да улавя правилния момент

Със Слав сме убедени, че всичко, което се отнася до човешката душа, трябва да ни вълнува. Обичаме децата, музиката, звездите, игрите, приказките, природата и творчеството. За всеки момент в живота ни има подходяща музика, подходяща приказка, дума, движение. И всеки момент е подходящ, за да посеем в душата на човека (и в собствената си) нещо добро. От нас се иска да различаваме тези моменти, да се вслушваме внимателно и да ги използваме.

Александър Стойчев, преподавател по паневритмия

 

За него учител не е професия, а начин на живот

За него, както и за всички нас в училище „Изгрев“, да си учител наистина е призвание и предполага съчетание на много качества и функции в една личност - преподавател, възпитател, психолог, любящ родител, другар, помощник, пример за човек с добродетели и високи идеали. Това не е професия, а начин на живот - учителят се самообразова и самовъзпитава през цялото време. И все пак двата най-важни компонента, които той несъмнено носи у себе си, са Любов и Търпение - първото е основата, а второто - ключът при взаимодействие с децата. И когато заедно започнете да „отключвате“ врати и да откривате нови хоризонти, тогава идва не просто удовлетворението, а искрената и споделена радост!

Нина Найденова, колежка на Слав по английски език

Коментари

Задължително поле