Искат постоянен арест за извършителя на убийството в Кюстендил

2021 г. изплащат първите допълнителни пенсии

Йорданка Фандъкова положи клетва като кмет на София за четвърти път

Нивите в Шумен поскъпнаха с 500%

Около 50 ракети са били изстреляни срещу Израел от Ивицата Газа (ВИДЕО)

Нина Добрев приета в болница по спешност

Хилария Болдуин отново загуби бебето Втори спонтанен аборт за една година

Областният управител на София към общинските съветници: До края на мандата си работете в полза на столицата

Арестант избяга в Бургас Извели го да чисти, ударил охраняващия го полицай с дръжката на метлата

Джип уби пешеходец на бул. „Симеоновско шосе“ в София

Кола връхлетя върху пешеходка в Търново Сигнал за инцидента е подаден в полицията след 7 часа

Симфониците свирят „Хари Потър” Концерт с музиката на Джон Уилямс преди премиерата на „Междузвездни войни”

Бързи и яростни коли за продан 21 автомобила на Пол Уокър отиват на търг

Разкриха младеж, задигнал ловно куче в Елена Разследват побой на питбул в Павликени

Откриха дрога в колата на младеж в Горна Оряховица

Слав Славов – белият брат

Слав Славов

Под съпровода на дъжд и градушка на 19 август последователите на учението на Петър Дънов посрещнаха слънчевата нова година с традиционен ритуал край Седемте рилски езера. Малцина обаче знаят, че Бялото братство в България има изградена стройна структура и устав. То се ръководи от общо събрание и управителен съвет. Председател на съвета в момента е г-н Слав Славов. „Паневритмията се изпълнява всеки ден от 22 март до 22 септември, но днешната е особено тържествена. Чувстваме се пречистени“, разказа в интервю Слав Славов.

Нещо невероятно се случва и със Слав Славов във Велико Търново, когато е директор на училище в града. „Майка ми, казва се Мария, имаше проблеми с нервите и трябваше да й се направят 3 инжекции, които струваха 200 лв. Нямахме толкова пари и се наложи да вземем от лихвар. До месец трябваше да му ги върнем, а нямаше откъде. Беше много голямо напрежение – човекът ни ги беше дал от добро сърце, не бяхме заложили нищо… А ние закъснявахме със 7-10 дни. И той започна да праща хора, обаждаше се по телефона, търсеше си своето… Нямаше откъде да вземем тези пари, пълна безизходица! Един ден след работа минах да видя майка, работеше в едно заведение. По случайност носех със себе си книжката „Заветът на цветните лъчи на Светлината“ на големия духовен учител Петър Дънов.

Казах си – тя е последният ни шанс. Имаме нужда от пари, трябва да прочетем „зелените лъчи“. Бяхме само двамата, прочетохме ги от край до край. Станах и казах: Това е, което можем да направим.“

Излязох и след 100 метра до мен спря автомобил – приятел на баща ми. Като ме видя, че съм притеснен, ме покани в колата. Влязох, а майка ми чака в заведението – и аз не знам какво чака. Не исках да споделям, но той настояваше и му разказах цялата история. За кратко замълча. И каза – добре, ще видим какво може да се направи. Аз слязох, а той отиде при майка ми и й даде парите. За 15 минути проблемът бе разрешен.“

Години по-късно Слав Славов може спокойно да заяви:

„Днес е невъзможно да се преброят последователите на Бялото братство в България, тъй като стотици хиляди хора у нас четат от словото на Учителя Петър Дънов и никога не сме слагали граница между хората. Всички добри хора са от Бялото братство.“

Може да не знаете, но в столичния кв. „Изгрев“ на ул. „Ген. Щерьо Атанасов“ №2 в красива постройка се съхраняват личните вещи на Петър Дънов, наричан от своите последователи и ученици – Учителят. В сградата се помещават още книжарница и детска школа, посветени на братството. Там се крие и специална стая, събрала мъдростта и енергията на Петър Дънов – чрез мебелите там, които той лично е ползвал.

„Материята има памет и чувствителните хора, докосвайки се до тези вещи, наблюдавайки ги, правят невидима връзка с този, който си е служил с тях. За нас това е добре“, каза Славов. Достъпът до предметите е регулиран, тъй като са особено ценни от историческа гледна точка и се увреждат от времето.

Много хора правят грешката да назовават учението на Петър Дънов дъновизъм. Председателят на Бялото братство обаче бе категоричен, че то никога не се е наричало по този начин от самия Петър Дънов или последователите му. Дори има запазени негови думи, които казва:

„Когато казвате Дънов, забивате един пирон в ръката ми“.

Грижите, възпитанието и обучението на деца са призванието в живота на Слав Славов. В тези дела негов съратник и съмишленик е съпругата му Светла. Заедно те основават в София детската школа „Бялото кокиче“ и началното училище „Изгрев“.

„След 18 години работа в държавни училища разбрахме, че наследството, което Учителят Петър Дънов ни е оставил, е тясно свързано с нашата професия, с педагогиката. Без значение дали говорим за възпитание или за самовъзпитание. От години следваме насоките му, а в практиката ни като учители се убедихме, че конвенционалното съвсем не е достатъчно при работата с деца. Затова очертах система, която да помага и на родителите, и на малките“, разказва Слав Славов. Нарекъл я „слънчева педагогика“.

„Опитният педагог може да се оприличи на градинар и земеделец, който познава белезите на времето, състава на почвата, качествата на младите дръвчета, значението на въздуха, водата и светлината. Всички блага, всичкият растеж в тази градина зависят от центъра – Слънцето“, описва идеята си създателят на „Бялото кокиче“. Той и хората около него вярват, че у всеки човек има зрънце, подобно на слънцето, което огрява земята. „И задачата на родителите и възпитателите е през първите 7 години от порастването на детето да подготвят почвата за това зрънце“, обяснява Слав.

Прелюбопитен факт е, че в учебните заведения на Славови непослушните деца се наказват с… разходка в парка!

„Точно така! Там, сред другите, те виждат добрия пример“, категоричен е слънчевият педагог. Вместо пясъчник и пързалка в двора на „Бялото кокиче“ има градинка с плодове и зеленчуци, а денят започва с дихателни упражнения и песни.

Слав Славов често разяснява, че забързаният начин на живот може да надделее над любовта и добротата, ако човек пише върху пясъка. „Но както се казва в думите на Христос, че той е камък, върху който можеш да стъпиш, така и принципите от учението на Учителя – любов, мъдрост, истина, правда и добродетел, са един камък и няма как вълните, които идват от житейското море, да надделеят, защото човек има много силна опора. Разбира се, всеки със съдбата и житейските си задачи минава през различни изпитания, но ако истински следва учението на Бялото братство, може да се справи с всичко в живота си“, каза още Слав Славов.

 

На учителя с любов

Слав Славов е магистър по биология и химия в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Повече от 21 години педагогическа работа с деца и ученици. Завършва различни допълнителни обучения в системата на средното образование, вкл. и паневритмия, към център за следдипломна квалификация на Националната спортна академия през 2000 г. Работи години като учител, впоследствие директор на общинско училище в Карнобат. Обществен възпитател към общинската комисия по образование. Обича художествена и научна литература, спорта и разходките сред природата. От 2011 година живее и работи в София – детска школа „Бялото кокиче“. Участва в обучения и семинари по слънчева педагогика – методи за възпитание и обучение от Учителя Петър Дънов.

 

За него

 

Всестранно развит човек

Над всичко друго Слав обича да работи и да общува с хора. Изключително грижовен съпруг и баща – имаме дъщеричка. Обича да чете, да спортува и да се разхожда из планините. Разбира от хубаво кино и от хубава музика. Ами – всестранно развит човек.

Светла Славова, съпруга и сподвижник 

 

Способен да улавя правилния момент

Със Слав сме убедени, че всичко, което се отнася до човешката душа, трябва да ни вълнува. Обичаме децата, музиката, звездите, игрите, приказките, природата и творчеството. За всеки момент в живота ни има подходяща музика, подходяща приказка, дума, движение. И всеки момент е подходящ, за да посеем в душата на човека (и в собствената си) нещо добро. От нас се иска да различаваме тези моменти, да се вслушваме внимателно и да ги използваме.

Александър Стойчев, преподавател по паневритмия

 

За него учител не е професия, а начин на живот

За него, както и за всички нас в училище „Изгрев“, да си учител наистина е призвание и предполага съчетание на много качества и функции в една личност – преподавател, възпитател, психолог, любящ родител, другар, помощник, пример за човек с добродетели и високи идеали. Това не е професия, а начин на живот – учителят се самообразова и самовъзпитава през цялото време. И все пак двата най-важни компонента, които той несъмнено носи у себе си, са Любов и Търпение – първото е основата, а второто – ключът при взаимодействие с децата. И когато заедно започнете да „отключвате“ врати и да откривате нови хоризонти, тогава идва не просто удовлетворението, а искрената и споделена радост!

Нина Найденова, колежка на Слав по английски език

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. По случайност носех със себе си книжката „Заветът на цветните лъчи на Светлината“ на големия духовен учител Петър Дънов.“Казах си – тя е последният ни шанс. Имаме нужда от пари, трябва да прочетем „зелените лъчи“. Бяхме само двамата, прочетохме ги от край до край. Станах и казах: Това е, което можем да направим.“Излязох и след 100 метра до мен спря автомобил“ На ето това му се казвеа малшанс… Ако е носел в джоба си „Пътеводител на галактическия стопаджия“ до него щеше да спре космически кораб! Айде стига ни пълнете главите с подобни простотии! Няма никаква връзка между книгата и автомобила!!!! А най-тъпото е, че и в двата случая парите са им ДАДЕНИ! Нормалните хора си ги печелят сами. Говоря за суми от порядъка на няколко стотин лева. Чираци по строежите винаги се търсят, а надникът е тридесетина лева. Може да се работи само събота и неделя – като студент аз така припечелвах. През седмицата вечер съм разтоварвал вагони. ПАРИ СЕ ПЕЧЕЛЯТ, ЕЙ! Ако човек иска, намира начини, ако не иска – оправдания! Пази Боже последната ти надежда е да прочетеш някоя книга!!!!

  2. И този смахнат човек е бил директор на училище, задлъжнял към частен лихвар-мутра, после и до днес възпитава деца как да затъват в дългове и да се молят на нещо си някой да ги измъкне?!? „Труд“, не виждате ли, че взимате интервю от сектанизиран откачалник?

  3. Да, за съжаление българските учители имат такива заплати и толкова задължения, че нищо чудно да не могат да спестят понякога нищо и да се налага да „активират“ желаните обстоятелства с необикновени средства.
    Пожелавам успех на слънчевата педагогика – българската новаторска педагогическа система. Училище, в което има съвременно образовани учители, които продължават да се самообразоват през цялото време и работят ръководени преди всичко от Любов и Търпение – дано имат всички български деца!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.