Слагат под лупа всяка кутия цигари

Счетоводни кантори ще регистрират търговците

Дават код на всеки магазин

Агенция “Митници” ще следи движението на всяка кутия цигари от производителя до магазина. Ако бъде заловена кутия без бандерол, произведена в ЕС, веднага ще става ясно къде е направена и за кого е била предназначена. От 20 май в целия ЕС влиза в сила нова система за проследяване на цигарите като митничарите от всички страни ще имат достъп до нея. Всяка потребителска опаковка на цигари и тютюн за пушене, произведена след 20 май, ще бъде с уникален код. Той ще показва в коя фабрика е произведена, на коя машина и в колко часа.

Всеки търговец на цигари на едро и дребно трябва да получи код за фирмата си, както и за всеки свой магазин и склад. Издател на тези кодове за България е Печатницата на БНБ. След стартиране на системата, производителите ще подават информация към нея какви са номерата на кутиите, доставени на всеки търговец на едро. След това търговците на едро ще подават данни към системата за номерата на кутиите, доставени на всеки търговец на дребно и до всеки конкретен магазин. Търговците на дребно няма да подават информация към системата, те само трябва да се регистрират и да получат уникален код, за да може да бъдат наблюдавани. Кодовете на търговците ще показват държава, населено място и конкретния магазин. След като цигарите бъдат доставени до един магазин на търговец на дребно няма да има проблем той да ги пренесе в друг свой обект и да ги продава там.

Регистрацията на търговците на цигари ще става от 15 април на сайта bgtpd.com. За целта е необходим електронен подпис. Търговците може да упълномощят своята счетоводна кантора да направи регистрацията от тяхно име, но пълномощното трябва да е нотариално заверено.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес