След бунт на село пръскат срещу гадини мутанти

Започват да пръскат срещу гадините мутанти, които налазиха шуменското село Ивански. Решението бе взето вчера на среща в община Шумен, след като в четвъртък вечерта жителите на селото излязоха на първи протест и затвориха пътя през селото, по който се стига до Бургас през Айтоския проход.

Причината - нетърпими, странни насекоми, които са превзели улици, дворове, къщите и дори леглата на хората. Както "Труд" писа, гадините са по-едри и дългокраки от мравки и пълзят изключително бързо.

Блокадата в четвъртък вечерта беше от стотина души, най-потърпевшите от селото. Те наредиха дузина пластмасови стола, седнаха на тях и затвориха пътя. Зарекоха се, че така ще бъде, докато им се обърне сериозно внимание и някой каже лек срещу пълзящите нашественици, преобърнали битието им. При първия протест доста шофьори хванаха обходни пътища и до стълкновения не се стигна. Следващата блокада ще бъде по-крайна, настоява Марин Дерменджиев, участник в известното тв риалити "Фермер търси жена". Хората от Ивански ще затворят главния път Шумен - Карнобат през Ришкия проход.

"Как да ги изгоним, те от ден на ден стават повече. До вчера пълзяха по улиците, а сега вече не можем да ги прогоним и от завивките. Влизат навсякъде, падат от тавана в чиниите, докато се храним", обяснява 71-годишната Стефка Георгиева.

"Без сън останахме, нощем ставам и обливам с маркуч с вода прозорците, за да ги гоня. Това са нашественици", негодува и Николинка Николаева, майка на пет деца.

Местните хора винят собственичка на земи в селото и се притесняват, че пълчищата от насекоми са тръгнали от нейна нива с ожъната рапица. Земеделката Дафина Маркова отрича и казва, че и тя е много притеснена. Обяснява, че същите насекоми ги има и в почвата сред неожъната царевица и слънчоглед.

Насекомите са от вида плевелна дървеница, показват резултатите от първите проби, направени в лабораторията на Българската агенция по безопасност на храните. Те не са опасни за хората, животните и растенията. Предполага се, че са се появили от дългото засушаване. Миналата година такава дървеница е срещана в Разградско, сега я имало и в Търговищко. А сега насекомите са тръгнали и към с. Ветрище. Там също ще се пръскат площи.

Коментари

Задължително поле