След 22-часова акция: Спасиха мъж, паднал в пропаст в Беласица

Снимка: БТВ

След 22 часа спасителна акция в планина Беласица бе спасен турист, който падна в пропаст при преход. Инцидентът е станал в събота по обяд, двама мъже правели преход и в района над село Самуилово, след връх Конгур, единия от тях се подхлъзва и пропада в голяма пропаст. 

Пострадалият е ранен и с фрактури.

Мъжът се е търкалял около 300 метра. Приятелят му веднага звъни за помощ. Десетки спасители от ПСС-Благоевград и Сандански се отзовават на сигнала, на място пристигат и пожарникари от Петрич. Започва една изключителна тежка операция по изваждането на туриста, която продължава цяла нощ.

„За късмет всичко приключи успешно, извадихме пострадалия без други инциденти. Той е паднал в най-коварното място в цялата планина Беласица. Там е пълно със свлачища, дерета, камъни и е трудно достъпно, разказа кмета на Самуилово Кирил Стоянов, който също е участвал в акцията.

Пострадалият се качил на билото на връх Радомир, с него е бил негов приетел. Двамата са млади мъже от Петрич, единият е борец, другият е футболист. Качили се рано сутринта в събота, за да снимат изгрева. На връщане обаче единият от тях се подлхъзнал на заледен участък и полетял в дълбока пропаст. Приятелят му се спуснал при него, за да му помогне. Подали сигнал, че се нуждаят от помощ към 10,00 часа, вчера”, разказа кметът на Самуилово – Кирил Стоянов.

Според него спасителите стигнали до мястото на инцидента чак в 20,30 часа снощи. Тази сутрин малко преди 09,00 часа раненият турист е закаран към болнично заведение.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България