След 50 г. съкровище се връща в Преслав

Известното Малко преславско съкровище се завръща в старата столица Велики Преслав близо 50 г. след неговото откриване. То ще бъде показано в събота вечерта в Археологическия музей и местните хора ще го видят за първи път.

Каменно ковчедже - тайник, издълбано в средата и затворено с кръгло каменно капаче, е пълно със златни, сребърни накити и монети. То ще остане в трезора чак до 6 септември, каза директорът на музея Пламен Славов.

Десет предмета, датирани от XIII век, са били скрити в нетрадиционния сейф - две сребърни гривни, два чифта обеци, от които едните златни, а другите сребърни с позлата, както и три златни и една сръбърна монета.

Открити са през 1971 г. при редовни археологически разкопки в дворцовата част на стария Преслав от екип, в който участва проф. Маргарита Ваклинова. До тази седмица скъпоценностите са били в Националния исторически музей, а сега се завръщат на мястото на откриването им.

Каменният сейф е бил вграден в стена по онова време, за да не прави впечатление и така е останал скрит в руините столетия. По онова време столица вече е Търново, но Преслав остава важен център с управител. Най-вероятно съкровището е укрито от представители на висшето съсловие.

Коментари

Задължително поле