Сливен стопи значителна част от дълговете си

Кметът на Сливен Стефан Радев и зам. кметът по финансите Румен Иванов (вляво).

"Голямата ни постоянна задача от началото на мандата е финансовото оздравяване", заяви кметът на община Сливен Стефан Радев. Все още още не са обобщени данните на Министерството на финансите, откъдето на всеки три месеца публикуват анализ на финансовото състояние на общините.

“Но това, което очаквам да излезе като данни за община Сливен към 30 юни 2018 г., е задължения за разходи около 16,5 млн. лева и просрочени задължения около 2 млн. лева. Това е показателят, който най-много следим, по който най-много работим и за който съм казал, че искам да стигне до нула. По този показател тръгнахме от над 30 милиона лева, заедно с това, което беше внесено в съда като претенции към общината“, припомни кметът.

Той подчерта, че финансовото състояние на Община Сливен е подобрено значително. „Работим по предложение до министъра на финансите да ни бъде опростен безлихвеният заем в размер на 5 млн.лева, който получихме. Мотивите са, че сме постигнали голяма част от поставените с оздравителния план цели. Законът дава такава възможност“, съобщи Радев.

Той допълни, че, ако това се случи до края на годината, ще се поиска прекратяване на процедурата по финансово оздравяване и излизане на Община Сливен от нея. „Така ще се върнем в кръга на общините, които са достатъчно силни да се справят сами с финансите и задачите си“, допълни още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България