Словакия твърдо против джендъризма

Ще приемем отделно законодателство за борба с насилието над жени, обеща премиерът Фицо

Страната забрани гей браковете през 2014 г.

Cловакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, отсече словашкият премиер Роберт Фицо, цитиран от Ройтерс.

Страната подписа документа през 2011 г., но няма да направи следващата стъпка към въвеждането му – одобрение от парламента, след натиск от коалиционния партньор на Фицо в лицето на националистите, консервативни християнски кръгове и други критици на документа, които остро се противопоставят на понятието за “джендър” в него.

“Не можем да приемем мерки, които противоречат на убежденията на хората”, заяви Фицо. И отбеляза, че Истанбулската конвенция “ненужно поставя под въпрос природните разлики между мъжа и жената и ги нарича стереотипи”, при положение, че основната й цел е борба с насилието срещу жени.

Премиерът допълни и че конвенцията е в противоречие с конституцията на Словакия, специално с положението, че бракът е съюз между мъж и жена. Тази поправка бе приета след референдум през 2014 г. и тя на практика забрани гей браковете.

Фицо увери, че вместо да одобрява конвенцията, Словакия ще приеме необходимото законодателство за ефективна борба с насилието над жени. “Всяко насилие срещу жени е неприемливо и няма място в нашето общество”, подчерта премиерът. И допълни, че защитата на правата на жените е от изключителна важност в момент, в който все повече мигранти идват в Европа и носят със себе си различен “културен и социален модел”.

“Принципно съм против възникването на компактни мюсюлмански общности в Словакия”, изтъкна Фицо.

Преди това християнските цървки в страната осъдиха “спорната” конвенция в общо становище.

Коментари

Задължително поле