Словения обяви край на епидемията от COVID-19

Словения обяви край на епидемията от COVID-19. Това беше съобщено от държавния секретар към Министерството на здравеопазването на страната Франц Виндишар, като поясни, че властите отменят състоянието на епидемия, въведено на 18 октомври миналата година.

Тъй като Словения все още не е в безопасната „зелена“ зона, според критериите на Европейския център за контрол на заболяванията, носенето на защитни маски, дезинфекцията на ръцете, физическото разстояние и някои други мерки остават в сила, а груповите събития са допустими само за тези, които са ваксинирани, тези, оздравели са след инфекция след заразяване с коронавирус или тези, които предоставят нов отрицателен PCR тест.

Според последните данни в словенските болници има 122 пациенти, което е най-ниският брой от 7 октомври насам, а правителственият експертен екип ще продължи да преглежда епидемиологичната ситуация веднъж седмично и в зависимост от ситуацията ще предлага препоръки, свързани с COVID-19.

„Моля всички да продължат да спазват препоръките. Всички мерки остават в сила, докато правителството ги отмени или удължи“, заяви Виндишар, призовавайки всички граждани да се ваксинират, което – съгласно думите му - е най-добрият начин за постигане на желаната колективна защита срещу коронавируса, като добави, че сега в страната има достатъчно количества ваксини.

„Имаме трудна година и половина зад гърба си. Епидемията ни постави пред много изпитания. Ще ги преодолеем със сътрудничество и солидарност, но все още не сме постигнали целта“, каза Виндишар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа