Словенският президент Борут Пахор: Необходима е нова стратегия за разширяване на ЕС

Снимка: Уикипедия

Словения иска да предупреди лидерите на 27-те държави-членки на ЕС за необходимостта от нова стратегия за разширяване на ЕС, която трябва да подчертае геополитическото измерение на процеса. Това заяви президентът на Словения Борут Пахор при посещение в Белград.

„Това е предупреждение, геополитическият подход е много важен, ако Брюксел иска да го разбере. Някои чувствителни двустранни въпроси между страните от региона ще бъдат по-лесно разрешени или ще загубят значение, ако всички страни не се присъединят към ЕС възможно най-скоро," каза Пахор.

Той каза, че инициативата Бърдо-Бриони, в чийто рамки в понеделник ще се състои среща на върха на лидерите на ЕС в Бърдо край Кран, трябва да посочи, че разширяването на Съюза е геополитическо, че трябва да се осъществи по-бързо, че Брюксел трябва да има близък поглед върху целите Западни Балкани и че би било „чудесно, ако всички страни от региона се присъединят към ЕС горе-долу едновременно“.

Пахор добави, че в този случай някои проблеми в региона "могат да останат", но ще бъдат по-лесни за разрешаване, след като тези страни се присъединят към ЕС.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа