Служебен или политически е кабинетът на Радев

Снимка: Труд/Архив

Изявите на сегашни министри се тълкуват като партийна пропаганда

Стефан Янев би гласувал за партия на Петков и Василев

Усмивката на Софиянски бързо омръзна на българите 

Постоянните намеци и двусмислени отговори за нов политически проект около президента Румен Радев, дадоха основание на все повече анализатори и наблюдатели да определят служебния кабинет като политически. Аргументите, които експертите изтъкват са проявите на служебните министри Кирил Петков и Асен Василев, които много напомнят на партийна пропаганда.

Въпросът дали двамата министри от служебното правителство Кирил Петков и Асен Василев ще правят партия стои на дневен ред една ли не от тяхното появяване на политическата сцена. Вече два месеца се спекулира с тази тема. Почти не минава ден някоя медия да попита един от тях или и двамата за техния бъдещ политически проект. Което поставя въпросът - правителството на президента Радев служебно ли е или политическо?

Ето и днес служебният премиер Стефан Янев заяви, че ако Асен Василев и Петков направят политически проект би гласувал за тях, но трябвало да се изчака да се види дали самите те ще участват в такъв проект. Според Янев България е в политическа криза на политическото лидерство и представителство. Има липса на връзка между партиите и обществото, каза служебният премиер и допълни, че тази ниша може да бъде запълнена от евентуални нови политически проекти. “Аз бих се включил във всеки един проект, който работи за България. Етикетите трябва да бъдат загърбени”, каза Янев.

“Няма да говоря за политически проекти, докато не ми изтече мандатът. Реално имаме 2 седмици. Искам да се фокусирам върху работата си”. Така отговори икономическият министър Кирил Петков на въпрос на журналисти, дали ще формира политически проект заедно с финансовия министър Асен Василев.

“Видяхме, че за 3 месеца можем да направим доста голяма промяна. Ако продължаваме да инвестираме енергията си в тази насока, България ще бъде различна ”, допълни Петков.

“В момента съм министър и имам важни задачи. След като спра да се занимавам с тези задачи ще си почина и ще реша какво друго ще правя в живота си.” така пък коментира темата Асен Василев.

На въпрос дали вече е говорил с Петков, финансовият министър отговори лаконично: “Трябва да се помисли много внимателно, това е тежка отговорност. Когато съм готов с решение бъдете сигурни, че ще ви кажа”, допълни още Василев. Най-напред обаче министрите трябва да престанат да бъдат министри.

“Труд” потърси мнението на политици и политолози по темата

Доц. Стойчо Стойчев: Проектът е на президента, а не на Кирил Петков

Не знам дали ще направят партия. Според мен по-скоро няма. Но един Господ знае, в такива времена всеки се юрва да лови риба. Дали е редно да се използва поста на служебен министър за старт в политиката? Всичко е възможно. От това ще се възползва президентът, това ще е негов проект, а не на Кирил Петков. Радев прави повече партийна политика, отколкото двамата министри. Въпросът е дали Кирил Петков ще се поддаде на временната слава. Той изгря както на Мангъров му изгря звездата. Мангъров не можа да вкара АБВ в парламента, а той е много по-популярен от Кирил Петков. Аз съм скептичен за този проект, българската публика бързо губи интерес към такъв тип кандидати. Усмивката на Софиянски бързо омръзна на българите и стана нарицателно за корупция.

Румен Петков, лидер на АБВ: Смайващо самочувствие, подлост и двуличие

Смайващо е самочувствието на служебния премиер да дава оценка на всички политически сили в България, колко и как са се дистанцирали от хората. Това е доста грозен политически вулгаризъм, защото в демократичните страни практиката е обикновено министър-председателите и министрите да се отчитат пред парламентите, а не да дават оценка от последна инстанция за политическите сили. Смущава съзвучието в дадената подкрепа за необявения политически проект, която декларира Стефан Янев с отказа на Христо Иванов да отиде на подкрепения от Атанас Атанасов и Мартин Димитров разговор с ПГ на “БСП за България”. Това са неща, които излъчват подлост и двуличие. И питам, защо НС да актуализира бюджет на правителство, което е със съмнителни фигури и ще харчи парите безконтролно? Не е ли по-добре Нинова да върне мандата на 22 октомври в такъв случай?

Проф. Огнян Герджиков, бивш председател на НС и бивш служебен премиер: Бих поощрил подобно начинание

Ако зависи от мен бих поощрил подобно начинание, тъй като има наистина 2-3 души в служебния кабинет, които за мен са много качествени и ще внесат нов свеж полъх в нашата задръстена политическа система. Вече се видя, че на редовната сесия политиците не можаха да вземат изпита, на поправителната също не можаха, а сега и на ликвидационната сесия не могат да си вземат изпита. Следователно трябва да бъдат изключени поради слаб успех.

Не виждам нищо особено осъдително в това служебно правителство да служи като трамплин за създаване на политически проект. След като тези хора са качествени, имат идеи, могат да увлекат със себе си читави и качествени хора, не виждам нищо осъдително.

Разбира се, правителството си е служебно, но нищо не му пречи в един следващ момент от него да се роди нова политическа формация. Не виждам нищо нередно. Дали ще се кръсти президентска партия или нещо друго, няма никакво значение. Аз дълбоко уважавам тези хора заради техния изключителен образователен ценз, а дотук се доказаха и като много добри управленци.

Огнян Минчев: Преескспонира се популярността на двамата министри

По принцип един служебен кабинет няма право да бъде политически. Този служебен кабинет обаче непрекъснато са проявява като политически, използвайки косвена легитимност - а именно протестите, които у част от българските граждани създадоха едно устойчиво впечатление, че досегашната власт на ГЕРБ, продължила 3 мандата, е нелегитимна. Това даде възможност на Радев като принципал на служебния кабинет да разшири неговите правомощия до политически кабинет, който взима политически решения. Това е очевидно и не би могло да бъде оспорвано нито от привърженици, нито от противници на служебното правителство. Но мисля, че малко се преекспонира проблема с популярността на Кирил Петков и Асен Василев. Сърцевината на политическия проблем е, че в България по силата на редица обстоятелства и интереси - повечето от тях скрити - има фрагментация на политическата система и едно безвластие, което кани различни фактори да влизат в това безвластие - да упражняват власт, без да имат пълномощие за това. И президентът Радев е само един пример за това.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения