Служебен министър спрял ремонт през Хитрино

Като служебен министър на транспорта Николина Ангелкова пренасочила парите за цялостна рехабилитация на жп участъка Русе - Варна към трасето Септември - Елин Пелин. Ако трасето бе ремонтирано, щеше да има автоматизирана локомотивна сигнализация, която следи скоростта между гарите и тази при навлизане в тях. Въпросната система може да намали скоростта, в случай че машинистите са се увлекли. Проектът предвиждал подмяна на железния път, на основите, ремонти по гарите, по контактните мрежи и стрелките. Освен по версията за висока скорост, с която машинистът навлязъл в Хитрино, разследващите проверяват и има ли проблеми с трасето и мрежата. Експертите са категорични, че до подобен инцидент може да се стигне при натрупване поне на три проблема. Най-вероятно единият от тях ще се окаже остарялата инфраструктура, която можела да бъде напълно обновена с 200 млн. евро, осигурени по оперативна програма „Транспорт“.

„Единственият готов проект по ОП „Транспорт“ по наше време беше за рехабилитация на линията Русе - Варна и той беше приоритетен. В последните дни на правителството утвърдихме програмата в Брюксел. Като дойде Николина Ангелкова като служебен министър извади от приоритетните трасета Варна-Русе. Прехвърли парите за линията Септември - Елин Пелин, Елин Пелин - София, чиято стойност е 1,1 млрд. евро. за нея няма проект и все още нищо не е направено. Не е ясно и откъде ще дойде цялата сума“, коментира пред „Труд“ министърът на транспорта в правителството „Орешарски“ Данаил Папазов.

„Това е най-лошата линия в България. Тя е на 150 години и за нещастие в момента е в оригиналното си състояние - минава по същото трасе, с лоши криви и състоянието е ужасно поради липсата на поддръжка“, категоричен бе и зам.-управителят на русенската фирма за производство и ремонт на локомотиви Цветелин Колев. На сайта на дружеството той пусна видеоклипове, които показват как композиции с товарни вагони подскачат по релсите край Хитрино. Той разказа, че по линията Варна - Русе всички стрелки са с топузи, като преди сто години. „На клиентите ни от Швейцария им е много мило и драго да се снимат с тези топузи“, коментира Колев. Той разказа, че в специализирани форуми негови колеги  усилено коментирали, че при инцидента в Хитрино скъсаният контактния проводник паднал до вагоните и дал на късо. Напрежението изключило, но след две-три минути някой от диспечерите отново включил тока. „Ако някой наистина е направил това, възможността да се предизвика искра е голяма“, заяви мениджърът на фирмата за производство и ремонт на локомотиви.

Вместо ремонти слагат ограничения

Само превишена скорост не може да доведе до такава трагедия. При здрав път и добра инфраструктура нямаше да падне влакът. Глупаво е и че вместо да се правят ремонти по жп линиите, им е по-лесно да поставят ограничения. Ако по линията имаше поне някаква първична автоматизация, която да следи влаковете, трагедията в Хитрино можеше да бъде избегната, категоричен е зам.-управителят на локомотивната фирма „Експрес Сервиз - Русе“ Цветелин Колев.

От пет години няма ремонт на трасето

Линията е изключително важна, за нея имаше готов проект и рехабилитацията й означаваше качествена връзка между пристанищата Русе и Варна. Така искахме да осигурим качествен превоз на товарите. Покрай трагедията в Хитрино се поинтересувах откога не е правен ремонт на трасето, оказа се, че това не се е случвало повече от пет години, коментира Данаил Папазов.

 

Станко Станков, собственик на „Булмаркет ДМ“: Специалистите ни не са допуснати до мястото

„Специалистите на фирмата не са допуснати до мястото на инцидента, но според тях той е възникнал заради комбинация от причини“, обясни Станков Станков, собственик на „Булмаркет ДМ“, чийто влак аварира.

Станков обясни, че причините според експертите са висока скорост, защото има индикации за такава, лоша жп инфраструктура и вероятен проблем в сигнализацията.

„20 броя от цистерните са били с пропилен, 3 с пропан-бутан, една празна и две буферни“, обясни Станков.

 

Селото остава под полицейска блокада

Започва извозване на цистерните

Започва товарене и извозване на цистерните от Хитрино днес, четвъртък, но няма яснота точно кога хората ще могат да се върнат в селото. То остава под полицейска блокада. Това каза главният секретар на МВР Георги Костов. Той уточни, че в сряда цистерната, от която има теч на газ, е укрепена. Тече непрекъснат мониторинг, замерва се нивото на обгазяване, около цистерните и около тях е безопасно.

Хората ще могат да се върнат, след като всички цистерни бъдат изведени извън територията на Хитрино, защото и при товаро-разтоварна дейност те пак са опасни и това трябва да се прави по светло.

Нощта срещу четвъртък ще бъде една от относително спокойните. Остават 2 екипа от пожарната, които ще охлаждат горелите цистерни.

Ще се справим в кратък и разумен срок, така че да не застрашаваме сигурността на нашите служители и технически експерти, казаха от кризисния щаб.

 

Закараха 23 фургона за останалите без дом след взрива

Слагат ги до разрушените къщи

 

 

За пострадалите жители на Хитрино вчера бяха доставени общо 23 фургона, напълно оборудвани за живеене. Те се състоят от две помещения, баня с тоалетна и миникухня с готварска печка. Засега временните домове са на площадка в съседното село Тимарево.

В сряда беше и първото заседание на създадения обществен съвет от 11 местни хора. Всеки от тях е поел ангажимент към конкретно семейство - да се срещне с него и да вземе мнение къде хората искат да бъдат монтирани фургоните. Вече има формирана нагласа, че е най-добре е да бъдат до разрушените къщи. Така в тях ще се сложи оцелялата покъщнина.

Засега доставените фургони са за хората с непоправимо поразени домове, а като се влезе в селото след вдигане на цистерните, ще стане ясно дали има нужда от още, каза кметът Нуридин Исмаил.

„Не съм очаквал такава солидарност от цяла България“, каза той и обясни, че в сметката на община Хитрино открита след сполетялото ги бедствие, вече има към 140 000 лв., а някои хора са изпращали и по 5 лв.

Общественият съвет е решил близките на загиналите при адския взрив в Хитрино да бъдат подпомогнати с по 1000 лв. на първо време. На ранените, настанени в болници, в началото ще бъдат дадени по 500 лв. От днес ще се раздава и храна на хората от външни доставчици - кухни и ресторанти. Възможно е това да продължи и през цялата зима. Общественият съвет ще заседава всеки ден в читалището на съседното село Тимарево.

 

 

 

 

 

Коментари

Задължително поле