Николай Денков: Успешното завършване на учебната година е първият приоритет на МОН

Снимка: БНТ

Първият ни приоритет е успешното завършване на учебната година, което включва държавните зрелостни изпити, националното външно оценяване и приема след основно образование. Това каза на брифинг служебният министър на образованието и науката Николай Денков.

През следващите три месеца МОН ще има за свой приоритети и подготовката на следващата учебна година.

„Ще направим задълбочен анализ какви са резултатите от дистанционното обучение, къде има сериозни проблеми, свързани с отпадането на учениците, със закъснението с усвояването на материала. На тази база при подготовката на следващата учебна година ще предложим пакет от мерки, които са бъдат прилагани от следващия екип в министерството“, обясни Денков.

Той посочи като трети приоритет завършването на картата на висшето образование в България.

„Предишният екип, който е работил в министерството по тази карта, е постигнал съществен напредък, но това, което липсва, е аналитичната част: какви са изводите от събраните данни и какво предстои да се направи в областта на висшето образование, за да можем да намалим и елиминираме някой проблеми, които са натрупани в областта“, посочи служебният образователен министър.

Четвъртият приоритет е свързан с преглед на дейностите, които са заложени в Плана за възстановяване и устойчивост и програмите, свързани с образование, обучение и научни изследвания.

По тези 4 приоритета МОН ще работи със заместник-министър Мария Гайдарова, която ще отговаря за всички дейности, свързани с училищната мрежа: завършване на учебната година и подготовката на следващата.

„Тя е известен специалист. Един от водещите в България учители, директор на училище, свързан с въвеждането на иновативни практики. По отношение на анализа на проблемите в училищното образование, ще работим с Евгения Пеева, която също има многогодишен опит в тази област. Тя е ръководила и редица проекти, финансирани от ЕК и проекти в партньорство с МОН. В това отношение, заедно със зам.-министър Гайдарова, ще се допълват, за да имаме пълната експертиза, необходима за подготовката за следващата година. По отношение на висшето образование, заместник-министър Генка Петрова ще координира дейностите, свързани с изследователските университети и със завършване на картата на висшето образование. Тя е била заместник-ректор 8 години в Медицинския университет в София и е работила по редица европейски и национални проекти. Тя има много богат опит и в тази област. По отношение на научната дейност, заместник-министър Нели Косева, която идва в качеството си на главен секретар на БАН по отношение на научната дейност“, представи екипа си Денков.

Той подчерта, че по всеки от заместник-министрите ще работи в рамките на своята компетентност по отношение на Плана за възстановяване и развитие. Международната дейност ще бъде координирана от Евгения Пеева. 

МОН все още няма решение кога децата ще се върнат на училище, заяви Денков. Той посочи, че не иска да изказва категорично мнение.

„Тези решения трябва да се вземат по съответния ред, който включва взаимодействие на нашето министерство и Министерство на здравеопазването. Когато има решение, ще го научите. Моето лично отношение съм го казал на министъра на здравеопазването и то няма особено отношение. Това, което има отношение, е да има единство между различните институции, когато взимат такива решения. Един от проблемите досега в тази насока беше, че различните институции казваха различни неща. Това не трябва да продължава“, допълни Николай Денков.

За университетите все още няма решение, но при първа възможност ще бъдат освободени присъствените занятия във висшите училища, стана ясно още от думите на служебния министър. За това се очаква да бъде издадена заповед.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование