Служители в държавната администрация протестират пред Министерски съвет

Служители в държавната администрация протестират пред сградата на Министерския съвет.

На днешното правителствено заседание трябва да бъде одобрено постановление за разпределение на 268 милиона лева от държавния бюджет. Парите са за увеличение на заплатите в различните ведомства.

Държавните служители настояват за справедливо разпределение на дълго чаканите средства за изравняване на диспропорциите в заплатите.

Недоволството е предизвикано от това, че в проекта на постановлението на Министерския съвет от вчера има направени промени в първоначалния вариант на документа и сумите, предвидени за възнаграждения, се преразпределят.

Сред протестиращите бяха представители на Агенцията по заетостта, Агенцията за социално подпомагане, Държавна агенция "Архиви" и други структури, съобщи БНТ.

"Не може по този начин да се подиграваме с труда на хората и не може държавната администрация, която е фундамент на държавността, постоянно да бъде поставяна на колене и на хората сега да им се подхвърлят по 200 лева като подаяние", заяви Кремена Атанасова, КТ "Подкрепа".

"Ние като синдикати сме договорили с властта, става въпрос за 200-300 лева на човек в зависимост от това каква е длъжността, каква е диспропорцията. 53 000 души чакат да получат между 200 и 300 лева ръст на заплатите си от тези 268 млн. лева, които останаха", допълни Любомир Костов, КНСБ.

"Държавната администрация е с много ниски заплати, които не могат по никакъв начин да се конкурират с бизнеса. Всъщност сме на ръба на оцеляването, не можем да си покрием сметките със заплатите. В Държавна агенция "Архиви" съм експерт, имам висше образование "Историк" и в момента взимам чисто 1200 лева", каза още Бистра, служител в Държавна агенция "Архиви".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България