Служители на НАП като агенти на ЦРУ

Служители на НАП използват софтуер за откриване на опити за измами, какъвто ползват и агенти на ЦРУ.

Купиха софтуер за разследване на измами

Компютърът открива скрити връзки между граждани и фирми

Част от парите са от ЕС

Повече служители на НАП вече могат да работят като агенти на ЦРУ. Това става благодарение на закупено от приходната агенция оборудване (хардуер и лицензи за софтуер) за нуждите на ИТ-Форенсик работни места (лаборатории) в структурите на НАП, научи “Труд”.

Става въпрос за специализиран софтуер, който открива скрити връзки между хора и фирми и помага при разследването на опити за данъчни измами. Ако няколко фирми са регистрирани на един и същи адрес, използват едни и същи адвокати или счетоводни фирми, или за влизане в интернет използват един компютър, между тях може да има връзка, въпреки че собствениците и шефовете им формално са различни.

И досега в НАП имаха този софтуер, който се използва и от агенти на ЦРУ. Но вече са купени лицензи за използване на софтуера на повече работни места в НАП, което ще даде възможност повече служители на приходната агенция да разследват измами с негова помощ. Проведено е и специализирано обучение на служители на НАП за работа с придобития софтуер.

Компютрите и софтуерът са купени по проект “Подпомагане на борбата с данъчни измами и сивата икономика в Република България чрез подобряване на техническата обезпеченост на НАП за извършване на компютърни разследвания”. Част от средствата за покупката са от ЕС по Програма Еркюл III на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Купуването на компютрите и софтуера дава възможност да се повиши ефективността при събирането на качествени доказателства в електронен вид, необходими за разкриването и противодействието на укрити приходи и схеми за данъчни измами. Например, когато няколко фирми работят с една счетоводна фирма може да се предположи, че ако една от тях използва определен счетоводен трик за укриване на налози, същият начин на счетоводно отчитане използват и останалите фирми. Подобна е ситуацията и с адвокатите. Ако една фирма се опитва да използва вратичка на ръба на закона, за да плаща по-малко данъци, може да се предположи, че и останалите фирми, обслужвани от същата адвокатска кантора, ще я използват.

Свързани помежду си фирми се използват за укриване или източване на ДДС. Затова е много важно в НАП да знаят дали дадени дружества са свързани, макар официално да са на различни собственици.

Доходите влизат автоматично в декларациите

Хора изкарват над 1 млн. лв. годишно с онлайн продажби

 Налогът е 15%

Тази година данъчните декларации за доходите на хората може да бъдат подадени до 5 май, а не до 30 април, тъй като заради Великден има почивни дни.

Има хора, които правят продажби с обяви в интернет на стойност от порядъка на половин или над един милион лева годишно и не са регистрирани като бизнеси, показват данни на НАП. Ако човек продаде стария си фотоапарат, не дължи данъци. Но ако продаде 200 мобилни телефона през интернет, това няма как да е продажба на лични вещи.

За първи път тази година при онлайн подаване на годишните данъчни декларации в тях автоматично ще бъдат попълнени данни за получените доходи от онлайн продажби. За целта от НАП получават данни от куриерските фирми за доставките с наложен платеж - какви пари са изплатили на всеки, който изпраща някаква стока.

Услугата за предварително попълнени декларации стартира от следващата седмица. При онлайн отваряне на декларацията си хората могат да потвърдят или да променят предварително попълнените данни. Например да посочат, че част от приходите им действително са от продажба на лични вещи или да посочат какви разходи са направили, за да купят стоката. Но за да им бъдат признати разходите, трябва да имат фактури за тях. Налогът за доходите от онлайн продажби е 15%, какъвто плащат едноличните търговци.

Хазната губи около 300 млн. лв. годишно от продажби в интернет. За всеки 4 от 10 лева в е-търговията не са платени данъци. Но целта на НАП е тази година ситуацията съществено да бъде променена.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения