Служителка на РЗИ-Търговище с COVID-19, нарушила наложената ѝ карантина

Служителка на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Търговище, с положителен тест за COVID-19, ще бъде подведена под отговорност за нарушаване на наложената ѝ карантина. Това става ясно от съобщение на Апелативната прокуратурата във Варна. В него е посочено, че  на 1 октомври служителката почувствала неразположение и  ѝ е бил направен служебен тест за COVID-19. Два дни по-късно излязъл и резултатът, който бил положителен. На жената било връчено  предписание за 14-дневна задължителна домашна карантина.

Седмица по-късно свидетели подали сигнал, че заразената с COVID-19 служителката, е напуснала дома си, като с това е нарушила наложените й карантинни мерки. По неофициална информация, според свидетелите, тя била излизала нееднократно и преди да подадат сигнала. На фона на рязко увеличаващия се брой на случаите в Търговищко, хората се притеснили и възмутили.

От прокуратурата уточняват, че жената ще бъде привлечена към наказателна отговорност, след като бъде излекувана. Текстът, по който ще бъде подведена гласи, че нарушаването на правила или мерки, издадени против разпространяването на заразна болест по хората, по време на пандемия, се наказва с лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лв.

До момента положителни проби за COVID-19 са дали три служителки на РЗИ-Търговище.

Общо случаите в областта са 274, като и в петък пак са регистрирани нови 14. Ръстът на заразата започна към края на септември, след като Търговище най-дълго остана без нито един случай и първият беше регистриран чак на 9 май.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони