Слуховете за краха на ТПТИ са "силно преувеличени"

Игнасио Грасиа Берсеро

Главният преговарящ на Европейския съюз по сделката за свободна търговия със САЩ омаловажи твърдението немския министър на икономиката, че преговорите по Трансатлантическото споразумение за търговско и инвестиционно партньорство (TTIP) са се провалили, съобщи БНР.

На въпрос на Асошиейтед прес дали тези твърдения са верни, главният преговарящ на ЕС Игнасио Грасиа Берсеро заяви:

"Не, не. Спомнете си какво каза Марк Твен, визирайки знаменито изказване на писателя, че информациите за неговата смърт са "силно преувеличени".

Повод за тези негови коментари даде немският икономически министър и вицеканцлер на Германия - Зигмар Габриел, който заяви в неделя:

"По мое мнение, преговорите със САЩ де факто се провалиха, въпреки че никой наистина не иска да си признае. Габриел също така допълни, че в 14-те кръга от преговорите за трансатлантическото търговско споразумение, двете страни не са успели да постигнат единна позиция по 27 от дискутираните глави на TTIP пакта."

Междувременно френският министър на търговията Матиас Фекл призова да бъдат прекратени сегашните преговори между ЕС и САЩ за Трансатлантическото споразумение за свободна търговия.

"Тези, които са протекционистично настроени, са американци, докато Европа е много открита и отворена", заяви Фекл пред телевизия CNBC.

"Франция е готова да се оттегли от преговорите, ако не бъде постигнат напредък", добави той.

От своя страна Мат Макалванах, който е помощник-търговски представител на САЩ настоя, че "преговорите всъщност бележат стабилен прогрес".

"Естеството на търговските преговори е, че нищо не е договорено, докато всичките страни не са съгласни, така че не е изненадващо, че редица глави от пакта TTIP не са официално затворени", посочи той и допълни, че търговските представители на САЩ и ЕС са определили да се срещнат в средата на септември за по-нататъшни преговори.

Коментари

Задължително поле