Слух за искан откуп за Адриан Златков, бащата и МВР отричат

Слух за 3 млн лв. откуп, поискан за живота на отвлечения Адриан Златков, бе разпространен вчера от сайтове в интернет. Според новината, която може и да се окаже фалшива, похитителите пратили SMS на бащата Тони Златков. Той отрече да са се свързали с него, а  от МВР запазиха мълчание за тази информация. В практиката отпреди 7-8 години на бандата „Наглите” никога не се свързваха в първите няколко дни с близките на жертвата, за да засилят шока им преди началото на преговорите.

25-годишният Адриан Златков изчезна в сряда към 9,30 ч на около 200-300 метра от семейния дом „Магнолия” във вилната зона на софийското село Герман. Час по-късно баща му – шеф на една от най-големите столични автокъщи „Софавто”, видял „Мерцедес”-а на Адриан, паркиран до оградата на германските гробища. Автомобилът – последен модел S-класа, бил с отворени прозорци и отключени врати, а вътре си стоели непокътнати вещите, документите и телефонът на младежа.

Златков-син работел като мениджър външни продажби в „Софавто”. Затова и вниманието на разследващите е насочено главно към проблемите в автобизнеса. Фирмата дава на лизинг скъпи коли и строителна техника и има клиенти, които спират да плащат и отказват да връщат автомобилите.

През април т.г. през оградата на автокъщата бяха хвърлени коктейли „Молотов” и изгоряха лимузини за 1 млн. лв. Тогава полицията задържа за разпити двама от длъжниците на „Софавто”. Единият от тях бе бизнесмен от Разлог, който имал да дава над 280 000 лв., а строителните му машини били иззети от съдебен изпълнител. Срещу нито един от двамата обаче не е било повдигнато обвинение.

Още в сряда същите двама души са били привикани в СДВР,  разпитани и пуснати.  Бащата Тони Златков пък дал на разследващите списък с още имена на длъжници.

От МВР обявиха вчера, че вече ще пазят мълчание, а в същото време призоваха гражданите, които имат каквато и да е информация за отвличането, незабавно да я им съобщят.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Работим в пълен синхрон с МВР

"Прокуратурата работи в пълен синхрон с ръководството на МВР. Сформиран е екип, в който участва наблюдаващият прокурор и представители на всички главни дирекции на МВР. Взети са мерки информацията по разследването да бъде ограничена максимално“. Това заяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. На въпрос дали има възраждане на бандата "Наглите", той отговори така: "Не мисля, че има. Няма общество, което е застраховано от такива престъпления”.  Според главния прокурор не бива от криминалния случай да се правят политически внушения и инсинуации.

Главният секретар на МВР Младен Маринов: Няма свидетели на насилие

„Нямаме преки свидетели на насилствени действия спрямо изчезналия. Към момента не можем да изключим нито една версия“. Това заяви вчера главният секретар на МВР Младен Маринов. Той каза, че в случая може да е налице ситуация на заложник в ръцете на похитители и най-важното  за всички е да се запази животът и здравето му. Заради това от полицията няма да дават повече информация, тъй като тя ще достигне до похитителите. По думите на Маринов обаче, МВР очаква съдействие от гражданите.

Проверяват се всички версии - отвличане, свързано с бизнес делата на родителите и лични взаимоотношения както на момчето, и на семейството. Маринов обясни, че експерти от Института по психология на МВР оказват помощ на родителите и близките на Адриан.

Версии: Конкуренти или нова банда „Наглите“

„Нямам никаква представа защо е отвлечен синът ми. Нямаме никаква информация до момента. Все още никой не се е свързал с нас по телефона“. Това заяви вчера Тони Златков, баща на отвлеченото момче. До ранните часове в четвъртък той бил на разпит в полицията.

Няколко са версиите, по които работят разследващите на отвличането. Едната от тях е, че то е дело на конкуренти на Тони Златков в бизнеса с автомобили и камиони. Целта е „Софавто“ да бъде отстранена от пазара, за да освободи място за съперниците си.  За това намекнаха вчера и служители на автокъщата.

Другата хипотеза на криминалистите е, че става въпрос за нова банда, която работи по почина на „Наглите“. Според полицаи групата, похитила Адриан, е действала професионално. Членовете й дълго време проучвали навиците на 25-годишното момче – кога тръгва на работа, кой маршрут използва, има ли с него придружители. Избрали за атаката си и място, където няма охранителни камери и много хора, които биха ги забелязали. Интересен факт е, че отвличането става в светлата част на деня. „Или не са се притеснявали, или са действали изключително бързо и са изключили възможността да бъдат видени“, коментира полицай. Има вероятност и Адриан да е познавал похитителите си. За това говори и фактът, че по време на огледа не са открити следи от борба в автомобила му. Не е изключено гангстерите да са носили полицейски униформи и затова да не се е стигнало да съпротива от момчето.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право