Случаят “Франкен”

Полша пред голяма катастрофа?

На дъното на Балтийско море край Гданск лежат останките на германски танкер „Франкен“, потопен от руснаците през април 1945.

Танкерът е бил плаваща бензиностанция - кораб, който е снабдявал с гориво германските ВМС по време на Втората световна война в региона на Балтийско море. Можел е да пренася до 10 000 тона гориво. Когато на 8 април 1945 година руснаците го потапят, резервоарите му са били почти пълни. Според тогавашното международно право, след края на войната потъналият танкер станал полска собственост.

„По онова време не си струваше да се вадят останките от танкера. Той си лежеше на дъното и не пречеше никому“, казва Бенедикт Хак от Института за морето в Гданск. Той допълва, че днес ситуацията е различна и въпросът не е „дали“, а „кога“ ще се стигне да голяма екологична катастрофа.

Според последни информации, в резервоарите на танкера има още 3136 кубически метра гориво. „Въпреки че по време на нападението е изтекла значителна част от него, трюмовете на танкера все още са почти пълни“, казва Бенедикт Хак. Някои от резервоарите на танкера и сега са в относително добро състояние и не пропускат. „Добро постижение на германското инженерно изкуство“, казва Хак. Но и най-доброто инженерно постижение не може да отмени законите на физиката.

Под влиянието на водата, корозията прояжда стоманата с по един милиметър на всеки десет години. Това означава, че седемдесет години след края на войната вече са корозирали 7 милиметра от външните стени на резервоарите, които са дебели общо 12 милиметра. Според Бенедикт Хак, по-нататъшната корозия ще доведе до разпадането на танкера и до неконтролирано изтичане на горивото в морската вода. Това би имало драматични последици за околната среда. Нещо повече. Балтийско море е вътрешно море, а в момента се наблюдава необичайно бавен обмен на водни маси със Северно море.

Еколозите са надяват да получат пари от европейските кризисни фондове за изваждането на останките от танкера.

(Със съкращения от „Дойче веле“)

Коментари

Задължително поле