Слънце и дъжд през април

Динамични температури около Великден

Захлаждане ни очаква през първите дни от новия месец

Слънчеви, но дъждовни дни ще преобладават през целия април. Валежните периоди през четвъртия месец от годината ще бъдат от 4 до 13 и от 18 до 29. Средните максимални температури обаче ще бъдат между 15 и 20 градуса, а средните минимални - между 4 и 9.

Април ще започне със захлаждане. В нощта срещу неделя ще нахлува по-хладен въздух и с валежи и гръмотевици от запад на изток. Температурите ще се понижат и максималните в неделния ден ще бъдат от 14 до 20 градуса.

40-1В понеделник ще бъде ветровито, с разкъсана и променлива облачност. Главно около планините за кратко ще превали – над 1000 – 1200 м височина сняг, в подножията – дъжд. Във вторник ще бъде слънчево. Сутринта ще бъде студено, но през деня бързо ще се затопля. Предимно слънчево с разкъсана облачност ще бъде в сряда и в четвъртък. Температурите ще се повишават и максималните ще достигат и надхвърлят 20 градуса. Късно вечерта в четвъртък над Западна България ще се заоблачи по-съществено и на места там ще превали и ще прегърми. В петък ще бъде предимно облачно и на много места ще превалява. Ще захладнее и дневните температури ще са от 14 до 19 градуса.

На 7 и 8 април ще има повече слънчеви часове, но и условия за кратки валежи, главно в следобедните часове около планините. Ще бъде малко по-топло. В края на първото десетдневие ще бъде по-динамично с повече облаци и превалявания. Ще настъпи и понижение на температурите.

Второто десетдневие ще започне с по-хладно време. По-голяма вероятност за валежи има около 12-13 април. Впоследствие времето ще се стабилизира и ще има няколко по-слънчеви и топли дни. Захлаждане с валежи се очакват към края на второто и в началото на третото десетдневие.

По-стабилно ще бъде времето през последните дни от Април с предимно слънчево време и сравнително високи дневни температури. Краткотрайно захлаждане с превалявания и прегърмявания ще има около 25 и 28.

 

Народна метеорология

Валежи носят плодородна година

дъждНародната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията. За април народната метеорология гласи: Когато има слана през април и е студено, годината няма да бъде плодородна. Ако април е дъждовен, годината ще е богата.

 

През повечето дни слънчевата активност ще бъде ниска

Не се очакват магнитни бури

През повечето дни на април слънчевата активност ще бъде ниска, земното магнитно поле ще бъде спокойно и магнитни бури не се очакват. Повишение на геомагнитната активност се очаква през периодите 12-16 и 19-22. В полярните области на Земята ще има слаби магнитни бури, които няма да засягат съществено Балканите.

Тъй като април е типичен пролетен месец, слънчевото греене и продължителността на деня продължават да растат. Валежите също са повече, като се увеличава интензивността им и понякога имат краткотраен, но проливен характер. Средно има два, три дни с гръмотевични бури.

Опасността от слани е голяма, но към края на месеца те не са характерно явление.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето