Сменяме касовите апарати до март 2019 г.

Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Фискалният бон със специален код за проверка

Забраняват служебните бонове в ресторантите

Фирмите, регистрирани по ДДС, ще трябва да сменят своя касов апарат до март 2019 г., а тези, които не са по ДДС – до юни същата година. Това предвижда промяна в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, пусната за обществено обсъждане от НАП.

Подмяната на фискалните устройства се налага само при старите апарати, на повече от 4-5 години. По-скоро закупените касови апарати ще имат нужда само от актуализиране на софтуера или хардуера. Промените се правят за да може касовите апарати да изпращат информация до НАП за отчетения оборот на всеки 5 минути, а не както сега - в края на деня. След актуализацията на устройствата фискалният бон ще бъде с QR код, който ще позволи да се провери със смартфон дали е регистриран в НАП.

Бензиностанциите също ще имат срок до юни 2019 г. да приведат устройствата си към новите изисквания, а големите търговски обекти с над 10 млн. лв. оборот – до края на 2019 г.

“440 хил. апарата са регистрирани у нас, но част от тях не се използват, а около половината ще претърпят само софтуерни промени”, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров. “Всеки търговец ще трябва да се свърже с производителя на фискалните устройства или сервизиращата ги фирма и да разбере дали ще е нужда актуализация на софтуера или се налагат по-сериозни хардуерни промени по апарата”, допълни той.

“330 млн. лв. се губят годишно от укриване на приходи и неиздаване на касови бележки”, каза Росен Бъчваров и допълни, че 88% от заведенията за хранене и дискотеките укриват оборот. Затова промените предвиждат забрана за издаването на служебни бонове в ресторантите, което беше масова практика за укриване на оборота на кръчмарите. Фактурите за гориво на черно също ще изчезнат като практика, тъй като за всяка зареждане ще се издава касова бележка, която отива директно в системата на НАП.

Коментари

Задължително поле