Сменят и софтуера към касовите апарати

4 лв. на месец за програма за управление на продажбите

Крият от бюджета 330 млн. лв.

Много търговци ще трябва да подменят не само касовите си апарати, а и софтуера, с който управляват продажбите си. Регистрираните по ДДС търговци ще трябва да го направят до 1 април 2019 г., до когато трябва да изпълнят новите изисквания на наредбата за отчитане на продажбите. Според текстовете на наредбата, ако в даден търговски обект се използва софтуер за управление на продажбите (СУП) и наред с това се приемат плащания в брой или с дебитна и кредитна карта, то софтуерът трябва да е свързан и с касовия апарат и за продажбите автоматично да се издават и касови бележки. Това стана ясно по време на семинар на НАП за промените в данъчните закони, които влизат в сила от 2019 г. Цента е да не може търговците да водят две счетоводства - едно за пред шефа и едно за пред НАП.

Софтуер за управление на продажбите (СУП) е всеки софтуер, в който може да се въвеждат данни за количество продадени стоки, вид на стоките и цена, като наред с това се извършва автоматизирана обработка на информацията и се използват бази данни, обясниха експертите по време на семинара. С промените ще се прекратят случаите, при които търговци дават на клиентите бележки, които приличат на фискален бон, без продажбите да са отчетени на касовия апарат. Сега има случаи на бележката да пише “потърсете” с малки букви и “Касов бон” с големи, което заблуждава клиентите. Промените се правят тъй като годишно се укриват данъци за близо 330 млн. лв. като не се регистрират оборотите в търговски обекти, обясниха от НАП.

Търговците е добре да премахнат от магазините си един от най-разпространените продукти на Майкрософт - MS Excel, който позволява обработката на данни за цени и количества стоки. Този софтуер може да се настрои така, че да извършва автоматизирана обработка на данни за количество, вид и цена на продадените стоки, с което ще изпълни критериите за софтуер за управление на продажбите (СУП). В този случай търговецът ще бъде в нарушение, защото софтуерът не може да се свърже с касовия апарат, обясниха експертите от НАП. Ако MS Excel, или друг софтуер се използва само като бакалски тефтер и се записва какво е продадено, без да има автоматизирани операции за събиране на данни и правене на дневен отчет например, няма да има нарушение.

Ако в една фирма счетоводството, където се използва СУП, е отделено от мястото където се извършват продажбите и клиентите плащат, няма изискване софтуерът да бъде свързан с касовия апарат. Много фирми обаче използват стар софтуер за управление на продажбите в магазините си, който ще трябва да се промени за да бъде свързан с касовия апарат, или да се подмени с нов.

Доставчици на софтуер са заявили пред НАП, че на пазара ще излязат нови евтини софтуерни продукти с месечен абонамент от 4 лв., стана ясно на семинара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика