Смъртта на красивата Валя тъне в загадки

Интерпол се включи в издирването на медицинската сестра.

Полицаи обявиха, че се е самоубила, преди тялото да бъде открито

Разследването може да бъде възобновено

Делото, за смъртта на младата и красива медицинска сестра от Бургас Валентина Иванова е спряно. След една от най-мистериозните трагедии у нас така и остават много въпроси, въпреки че разследването беше удължавано няколко пъти. Ако все пак се намери някаква следа, то може да бъде възобновено, но засега никой не може да отговори защо загина Валя. Полицията работеше поне по няколко версии, но нито една не беше потвърдена.

] Валя имала перфектно тяло, но пиела опасни хапчета за отслабване.
Валя имала перфектно тяло, но пиела опасни хапчета за отслабване.

Красивата Валя изчезна през нощта на 15 април 2014 г. Тя пристигнала с такси на входа на Морската градина в Бургас, тръгнала към Казиното и най-вероятно е слязла до моста. След това следите є се губят. Тялото є изплува месец, след като беше обявена за издирване - на 19 май, в района на Бургаското пристанище. То бе силно разложено, но ДНК-експертиза потвърди самоличността на Валентина. Въпросите, обаче, започнаха да се трупат още, когато младата жена изчезна. Камерите в Морската градина са я заснели как влиза в парка край морето и часове наред се разхожда сама. Самият момент на скачане във водата не е запечатан от видеоустройство, но е доказано, че Валя не е излизала от Морската градина. По рано на моста са записани кадри с две момчета и момиче, които пушили трева, но те си тръгнали и въобще не се засекли с Валя.

Съдебно-медицинска експертиза доказа, че 25-годишната медицинска сестра, се е удавила. Тъй като тялото й бе силно разложено, наблюдаващият прокурор Димо Маджаров назначи експертизата, която трябваше да установи наличието на едноклетъчен морски организъм диатомей в бъбреците и белия дроб на момичето, за да стане ясно дали не е била убита и след това хвърлена в морето. Изследването бе направено във Варна, тъй като в Бургас няма условия за подобен прецизен анализ. Удавянето беше потвърдено, но загадките останаха.

Странното поведение на разследващите след изчезването на Валя породи маса слуховете и предположения. На втория ден след обявяване на момичето за издирване, от полицията твърдяха, че не става дума за престъпление и дадоха да се разбере, че младата жена се е самоубила. Разследващите не обясниха защо са толкова категорични месец, преди да бъде намерен трупът. Криминалисти с опит твърдят, че докато не приключи разследването, се работи по всички възможни версии, включително и убийство, което колегите им от Бургас тогава не направиха. Изявлението им изглеждаше доста странно, защото Валя можеше и да е жива и бе обявена за издирване. В него се включи и Интерпол.

Разследващите твърдяха, че медицинската сестра е слязла в Морската градина към 23,30 ч. Това противоречи на думите на баща й, че точно по това време е влязъл в стаята на дъщеря си и я заварил по нощница. Валя казала, че ще си ляга. Половин час по-късно тя се облякла, поръчала си такси и потеглила към центъра на Бургас. На шофьора казала, че отива на купон с приятели. Около 01.00 ч. слязла на входа на Морската градина, платила, взела телефонния номер на шофьора, за да му се обади да я прибере на връщане и тръгнала по алеята, по която се разхождала няколко часа. След това следите й се губят. Разпитан беше приятелят й - полицаят Валентин, който не знаеше нищо, защото в нощта на трагедията е бил на работа.

Познати на Валя, обаче, твърдяха, че в последно време тя се е държала странно и е било потисната, защото се смятала за дебела. Според някои от тях, медицинската сестра вземала странни китайски добавки за отслабване, за които нямало разрешение да бъдат внасяни в страната. Една от версиите, по които работеше полицията е, че именно такъв забранен препарат е трябвало да получи Валя във фаталната нощ и е имала среща с дистрибутор. Започна издирването му, но химикалите, в които има синтетичен наркотик, били внасяни нелегално у нас и затова се укривал свидетелят, който най-вероятно е бил дилър и на други видове дрога.

Близките на красивата медицинска сестра настояваха пред прокуратурата да се рови за следа за убийство или склоняване към самоубийство. Нито една от тези версии не се потвърди. Остана трета хипотеза - младата жена да е паднала от моста във водата в резултат на това, че й е прилошало от таблетките или от тях е получила някакъв припадък и не е могла сама да се измъкне от морето. Таблетките съдържат сибутрамин, което е вид амфетамин. Наркотикът потиска апетита и така се стига до отслабване. Производителите са разположени основно в Азия, но търговците са базирани в Европа. Печалбата от това нелегално производство е огромна и може да надхвърли стотици пъти печалбата от хероин. Дали Валя е станал жертва на тази мафия - досега няма отговор на този въпрос.

 

Самоубийство без предсмъртно писмо

Бащата Иван не можа да преживее трагедията

] Бащата Иван не издържал трагедията и сложи край на живота си.
Бащата Иван не издържал трагедията и сложи край на живота си.

Бащата на Валя - Иван Иванов, не можа да преживее смъртта на дъщеря си и се самоуби в семейна къща в кв. “Лозово”. Оперативно-следствената група, извършила оглед на таванското помещение, където той се обесил, не е намерила предсмъртно писмо.

След трагедията с Валя бащата съвсем започнал да страни от хората, не искал да говори с никого и напълно се затворил в себе си. Той споделял, че е се чувства виновен, че не е предпазил детето си. Тялото му е било намерено от сина му, по това време съпругата му е била на работа в Слънчев бряг. Това е трети случай на самообесване във фамилията на медицинската сестра, коментираха тогава в квартала. Съграждани на Иванови припомнят, че бабата на Валя и чичо є също са били открити обесени в Лозово.

Майката на Валя - Пенка, беше убедена, че детето є е било отвлечено и убито и настояваше да се провери и тази версия. Въпреки усилията на полицията, не се намериха доказателства за това. В момента майката е в чужбина при сина си и в семейната къща не живее никой. Бившият приятел на Валя вече е женен и има дете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право