"Сова Харис": ГЕРБ с 8,5% пред "Продължаваме промяната"

За преминаване на 4-процентовата бариера се борят партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев

ГЕРБ води на "Продължаваме промяната" с 8,5% три дни преди изборите на 2 октомври. Това сочи най-новото проучване на социологическа агенция "Сова Харис" по поръчка на ПИК.

За преминаване на 4-процентовата бариера и влизане в следващия парламент продължават да се борят партиите на Слави Трифонов и Стефан Янев. Близо до чертата да изпадне от Народното събрание е и "Демократична България, става ясно от проучването.

Данните са от представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено в периода 22-26 септември 2022 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента. Максимална грешка за 50% относителен дял при 95% гаранционна вероятност: 3,1%.

Около седмица преди изборите за Народно Събрание би трябвало хората вече да са изяснили начина си на участие. Според данните от настоящето изследване 47,0% от избирателите са напълно сигурни, че ще гласуват на 02.10.22 г. Опитът ни показва, че тези, при които в последните дни все още има колебание, обикновено не гласуват. Това означава, че може да очакваме в неделя пред урните да застанат около 2,6 милиона души. Съпоставени към избирателните списъци, които включват и българските граждани извън страната, това представлява малко над 40%. А спрямо избирателите, които се намират в страната - малко под 50%, пояснява агенцията.

Според получените резултати дистанцията между първите две парламентарни партии се запазва в рамките на 8-9%. За ГЕРБ-СДС ще гласуват 27,5% от посочилите конкретна партия/коалиция, а за "Продължаваме Промяната" - 19,0%. Борбата за третата позиция обещава да е по-оспорвана - 12,5% за ДПС срещу 12,1% за "БСП за България". Трябва да се има предвид и това, че за Движението се очаква сериозна подкрепа от Турция, а при БСП може да има разколебаване вследствие на вътрешното разцепление. Близо до тези резултати е заявената подкрепа за Възраждане - 9,5%.

Към момента изглежда, че формацията, ръководена от Костадин Костадинов, е успяла да овладее почти целия патриотичен вот, но няма признаци, че ще разпростре влиянието си извън тази ниша. Обединението "Демократична България" стои стабилно над бариерата за влизане в Парламента с 5,7%. Малко над прага са "Има Такъв Народ" и "Български Възход", съответно със заявена подкрепа от 4,6% и 4,2%. "Изправи се, България" повиши подкрепата си в рамките на кампанията, но остава на дистанция от заветните 4%. От останалите партии и колалиции, участващи в изборите, на резултат над 1% може да разчита само ВМРО, става ясно от проучването.

В изследването беше поставен въпросът дали избирателите имат доверие към водещите партии и коалиции. Целта беше да се установи при кои от политическите субекти доверието надвишава готовността за гласуване за тях. Казано с други думи, кои имат резерв от гласове на хора, които ги одобряват, но не са решили да гласуват за тях. Оказа се, че при системните партии/коалиции ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС, а също и при Възраждане доверието и намерението за гласуване почти съвпадат. Тези политически субекти не биха могли да разчитат на по-голяма от заявената подкрепа. Докато при новосформираните партии има такава своеобразна атмосфера, при която би могло да се получи и голямо разместване на гласовете дори в последния момент. Например, гласоподавателите на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" харесват и двете формации, поради което доверието към тях е много по-високо от намерението да се гласува за същите. Съответно, възможно е и преливането на гласове помежду им. Подобно сходство съществува и между Възраждане и ВМРО. Младите партии като "Български възход", "Има Такъв Народ", "Изправи се, България" се ползват с много по-голямо доверие от евентуалния вот за тях, което показва, че имат резерв, който засега не успяват да превърнат в реална подкрепа, уточняват от "Сова Харис".

От агенцията отбелязват още, че "в настоящата кампания ГЕРБ-СДС спечелиха образа на силната партия, като 40,1% от избирателите очакват коалицията да бъде първа политическа сила след изборите. 17,5% от гласоподавателите са на мнение, че първа политическа сила ще бъде "Продължаваме Промяната". Образът на победителя обикновено привлича допълнителни гласове от колебаещите се избиратели".

Към момента няма политически субект, който да е убедил обществеността, че ще успее ефективно да се справи сам с кризисните опасности. Според 22,6% правителство, излъчено с мандата на ГЕРБ-СДС би превело най-успешно България през кризата. Почти същият дял хора - 21,9% - смятат, че това може да стане чрез мандата на "Продължаваме Промяната". Доста близък е и делът на тези (20,6%), които са на мнение, че правителство, излъчено с третия мандат, връчен от Президента (тук подкрепа може да има и от двете основни политически сили), ще бъде по-успешно. Разделението на мненията по този въпрос показва, че хората виждат надежда за преодоляване на кризата в общите усилия на политическата класа. Очевидно формулата за единство е печелившата в настоящата ситуация.

Социалният фактор не би могъл да бъде изключен при оформяне на нагласите на избирателите. Почти една трета от тях (30,9%) заявяват, че парите не им стигат дори за най-необходимите неща. Преобладаващата част от хората в нашето общество (62,6%) споделят, че парите им стигат само за най-необходимите неща, а 6,5% имат доходи, които им позволяват да спестяват.

Половината от гласоподавателите у нас смятат, че България не трябва да става президентска република. 21,7% обаче са за такава промяна в структурата на държавното управление. Оказва се, че включването на тази тема в предизборната борба съвсем не е безпочвено, коментират от агенцията.

Служебното правителство ще осигури условия за честни и демократични избори според 44,8% от пълнолетните българи. Други 21,7% имат съмнения и смятат, че това няма да стане. Излиза, че вярата в честността и независимостта на изборната ни администрация е разклатена. Това не е добре за цялостната обстановка в страната и изисква полагането на усилия не само от държавните институции, но и от множество фактори като гражданско общество, медии, неформални организации. Доверието в изборния процес би било гаранция за легитимността на демократично избраната власт у нас, отбелязват от "Сова Харис".

Проучването на "Сова Харис" е по поръчка на агенция ПИК, проведено в периода 22-26 септември.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика