Созопол празнува на Света Марина

Негово Високопреосвещенство  митрополит  Арсений, заедно с отец Димитър Попов от храм „Св. Георги Победоносец“ в Созопол и свещеници от бургаското духовенство отслужиха днес специална Света Литургия в параклиса „Света Великомъченица Марина“ в едноименната местност край Созопол. Тя беше огласяна от песнопенията на хора на храма „Св. Александър Невски“ в София. Литургията продължи близо 5 часа и завърши с водосвет.  Така започна празникът на Созопол, чиято покровителка е светицата.

Сливенският митрополит Арсений подари на кмета на Созопол Тихомир Янакиев икона на Св. Богородица, а в своето първо слово пред жителите и гостите на Созопол, говори за това, как само вярата и църквата могат да ни освободят от страховете ни.

Новината на деня беше свързана с отец Димитър. По време на вечерната служба, която той и Н.В. Пр. отслужиха в навечерието на празника в храма „Св. СВ. Кирил и Методий“, Митрополит Арсений е повишил созополския свещеник в протоиерей.  Днес, по време на службата в параклиса, той беше провъзгласен за иконом в Българската православна църква. Преди това Сливенският Митрополит попита събралото се множество дали разрешава. Всички присъстващи в хор отговориха: „Достоен!“.

Празникът продължава тази вечер от 20.30ч. в Летен театър „Аполония“ с концерт на маестро Митко Денев, Петя Панева и фолклорен ансамбъл. На него ще присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони