Соломон Паси: Колкото повече се бавим с излъчването на новия еврокомисар, толкова по-зле

Снимка: Архив

„Колкото повече се бавим с излъчването на новия български еврокомисар, толкова по-зле.“ Това заяви президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси на тържественото събрание за 30-годишнината на европейската програма за образование „Еразъм“ в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Ние нямаме „стъпка“ в Европейската комисия в момента, но и трябва да подготвяме българското председателство, което започва след десет месеца, заяви Паси. По думите му „без очи и уши в ЕК, много трудно се прави всичко това“. Това той каза във връзка с въпроса дали служебно или редовно правителство трябва да излъчи новия български еврокомисар.

„Ако беше преди една година, щях да дам друг отговор, но сега отговорът ми е, че трябва да се бърза с еврокомисаря“, коментира Паси.

На въпрос каква фигура трябва да заеме поста на българския еврокомисар – дали да е компромисна, и дали това може да е и неговата съпруга Гергана Паси, Соломон Паси каза, че „тя няма интерес към тази позиция и ние имаме други служебни планове“.

Соломон Паси заяви, че с него не е говорено за поста на българския еврокомисар.

На въпрос какъв трябва да е новият ни еврокомисар – дали да е партийна фигура или да е човек с опит, Паси отговори, че не е мислил по този въпрос, но отбеляза, че в България през последните 27 години се създаде експертна среда и има много качествени експерти. „Сигурен съм, че България може да предложи великолепен комисар, който да бъде приемлив както за българската политическа среда, така и в Брюксел“.

Във връзка със слуховете, че Меглена Кунева е възможен бъдещ български еврокомисар, Паси коментира: „Тя беше отличен комисар и би била отличен комисар, но дали е кандидат, дали е реалистичен кандидат не мога да отговоря. Не участвам в кадруването в държавата в момента.“

В инициативата участваха също служебният министър-председател Огнян Герджиков и служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ееех, как не ви е срам, г- н Паси !? а пук и вие от вестник Труд, че така се продавате за лобиране на семейство Паси… Не разбрахте ли че хората, че българският народ не искат нито семейство Паси, нито семейство (Меглена) Пръмови да са от наше име в Европа !!! Не искаме продажни хора, не искаме въртиопашки ! искаме честни и достойни , с позиции и специалисти !

  2. „Колкото повече се бавим с излъчването на новия български еврокомисар, толкова по-зле.“ Това заяви президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси.“ Соломоне,Гергана ли искаш да лансираш за еврокомисар? Не ти прави чест да лобираш така за съпругата си!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.