Софийската опера поставя „Св. Св. Кирил и Методий“

Папа Йоан Павел II е сред първите хора, чули операта “Св. Св. Кирил и Методий”. Произведението на Живка Клинкова (на малката снимка) никога не е поставяно на сцена.

Йоан Павел II присъжда грамота на композицията на Живка Клинкова

Спектаклите ще са през юли в Бояна

Световна премиера на българската опера “Св. Св. Кирил и Методий” от Живка Клинкова подготвя Софийската опера. Това произведение никога не е играно на сцена. За първи път е изпълнено концертно от операта в Гданск през 1986 г. пред папа Йоан Павел II. Впечатлен, понтифът му присъжда папска грамота.

С тази премиера Софийската опера и балет отбелязва 40 г. от провъзгласяването на светите братя за съпокровители на Европа на 31 декември 1980 г. В своята енциклика папа Йоан Павел II обявява българските и общославянски просветители Кирил и Мeтодий за духовен мост между източната и западната християнска традиция.

Операта “Св. Св. Кирил и Методий” е писана от българската композиторка Живка Клинкова в изгнание. Тя работи близо 20 г. върху нея, като е изследвала материали в европейските библиотеки. Либретото е на авторката по поемата “Предания заветни” на Венко Марковски. Самият Херберт фон Караян е искал да постави тази суперпродукция, но приживе не успял да реализира проекта.

С поставянето є на българска сцена Софийската опера добавя това безценно произведение към съкровищницата си от забравени български шедьоври, като оперите на Маестро Георги Атанасов “Борислав”, “Косара” и “Алцек”, “Цар Калоян” от Панчо Владигеров, “Захарий Зограф” от Марин Големинов и “Янините девет братя” от Любомир Пипков.

Премиерните спектакли ще бъде представени през месец юли т. г. на римския площад в киноцентър “Бояна”.

Коментари

Задължително поле